Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni forum
  • 13.12.2013. 09:00

U nedostatku strateške vizije ruralnog razvoja

Na 3. Poljoprivrednom forumu u Vukovaru, održanom u utorak 10. prosinca, diskutiralo se o aktualnom stanju u hrvatskoj poljoprivredi. Forum je otvorio g. Božo Galić, župan vukovarsko-srijemski

  • 1.036
  • 114
  • 0

Treći Poljoprivredni forum, održan 10. prosinca u Vukovaru, otvorio je župan vukovarsko-srijemski, g. Božo Galić. Napomenuo je kako napokon moramo „staviti istinu na stol“, misleći pri tome na stanje u hrvatskoj poljoprivredi i na probleme koje muče hrvatskog seljaka. Istaknuo je da moramo voditi računa o poljoprivredi budući da je ona i dalje najvažnija grana u Slavoniji, ali ukoliko Vlada nastavi ovakav odnos prema njoj nema joj budućnosti.

Moderator foruma bio je Andrija Matić, pročelnik za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije. Pretresao je aktualno stanje u hrvatskoj poljoprivredi te naglasio kako je jedan od ciljeva foruma "golom istinom postaviti obvezujuće zaključke prema Ministarstvu poljoprivrede“. Poljoprivredu je Matić nazvao najvrijednijom od svih djelatnosti te istaknuo kako joj se u skladu s tim treba posvetiti posebna pažnja. Osvrnuo se i na suzdržanost ministra i nezainteresiranost Vlade za probleme hrvatskog poljoprivrednika. Mišljenja je kako „poljoprivredu nije trebalo staviti u zakon o legalizaciji“ budući da „svaka politika mora biti usmjerena prema čovjeku“.

Informacije o vanjskotrgovinskoj bilanci poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te samodostatnosti hrvatske poljoprivredne proizvodnje i turističkoj potrošnji nazočnima je izložio Ivan Marijanović, direktor HGK - Županijske komore Vukovar. Konstatirao je kako je prosječna cijena tone robe kad izvozimo 2.750 kn, a kad uvozimo 6.160 kn. Uz toliko velik proizvodni potencijal hrvatske poljoprivrede, uvozimo inozemne proizvode upitne kvalitete za gotovo dva i pol puta veću cijenu.

Ističe kako plava Hrvatska nije dovoljno tržište za zelenu Hrvatsku te kako turizam ne može biti rješenje za hrvatsku poljoprivredu. Sugerira uvođenje mjera za povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednih proizvoda. O iskorištenju IPARD programa u RH izvijestio je Krunoslav Zmaić s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. U postupku su 292 prijave s gotovo 648 milijuna kuna potpore. Ukupno smo uspjeli iskorisiti 47,52 % IPARD sredstava za sve mjere.

Na kraju prvog dijela programa poljoprivrednog foruma, Zmaić je istaknuo koje lekcije smo naučili kroz IPARD program, "potrebno je raditi na suzbijanju predodžbe da su EU fondovi nešto nedostižno za prosječnog korisnika te moramo razviti svijest o tome da je sudjelovanje na pretpristupnim fondovima „karta“ za sudjelovanje u fondovima koji dolaze kasnije".

Tugomir Majdak, prezentirajući program hrvatskog ruralnog razvoja za razdoblje 2014.-2020., ističe da program predviđa 20 mjera koje su precizno definirane u zaključnom dokumentu koje je ministarstvo uputilo prema EU, a koji je u konačnici Europska komisija ocijenila negativno.

Davor Adžić konstatirao je kako budućnost farmi i opstanak stočarske proizvodnje u Hrvatskoj uvelike ovisi i o spremnosti ulaganja u obnovljive izvore energije.

Miroslav Božić, u kontekstu najbolje iskoristivosti članstva u EU za ruralna područja Hrvatske, ponudio je besplatnu pravnu pomoć svim proizvođačima koji nisu dobili u pisanom obliku Odluke o potporama za 2012.

Kako dalje kroz 'mutne' i nemirne vode Zajedničke EU politike?

Božić ističe kako nas u tome treba voditi pet prioriteta i to:

  • strateška vizija za poljoprivredu i ruralni prostor - rezultat otvorenog dijaloga „bez skrivanja i friziranja podataka"
  • provedba politike mora biti u suglasju s retorikom i važećim zakonima
  • „u dobru i zlu, bez fige u džepu“ - partnerstvo, suradnja, zajednička akcija i podjela odgovornosti
  • potpora na vrhu „ili s vrha“ za rješenje najvećih prepreka u korištenju sredstava EU za selo i poljoprivredu
  • „tvrdoglavo“ promicanje znanja i izvrsnosti na svim razinama i u svim prigodama (edukacija, trening, učenje)

Rasprava i zaključci Foruma

Nakon izlaganja predavača, svim sudionicima foruma ponuđena je riječ kako bi se potaknula rasprava na temelju koje bi se mogli izvući zaključci koji će napismeno biti dostavljeni svim sudionicima u roku od tjedan dana. U raspravi se između ostalih za riječ javio i dožupan Osječko-baranjske župaije, Željko Kraljičak, koji je istaknuo da smo „u banani" i da nam je "šansa u ruralnom razvoju".

U prilogu članka donosimo galeriju fotografija sa Poljoprivrednog foruma.


Fotoprilog


Tagovi

Vukovar Forum Božo Galić ZPP IPARD Ruralni razvoj Poljoprivreda Kriza Željko Kraljičak Miroslav Božić Davor Adžić Andrija Matić Ivan Marijanović Krunoslav Zmaić Tugomir Majdak


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]