Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Strukovna grupa agrara
  • 28.10.2020. 16:30
  • Virovitičko-podravska, Virovitica

U kamilici povišene razine klorpirifosa, proizvođačima otežan plasman

Ponovno apeliramo na proizvođače poljoprivrednih kultura da pravilno primjenjuju sredstava za zaštitu bilja, osobito iz razloga što je 16. travnja 2020. stupila na snagu i zabrana primjene insekticida na bazi ovih aktivnih tvari, naglasio je Ivan Gojević, predsjednik Strukovne grupe agrara HGK-Županijske komore Virovitica.

Foto: Goran Gazdek
  • 399
  • 44
  • 0

Pandemija koronavirusa nije imala značajniji utjecaj na poljoprivrednu proizvodnju u Virovitičko-podravskoj županiji, rečeno je na sjednici Strukovne grupe agrara HGK-Županijske komore Virovitica i ocijenili kako je 2020. bila jedna od boljih godina, obzirom na ostvarene prinose i kvalitetu poljoprivrednih proizvoda.

Međutim, proizvođači ljekovitog bilja ponovno su istakli problem povišene razine aktivnih tvari klorpirifos i klorpirifos-metil u kamilici, što im stvara velike probleme u plasmanu njihovih proizvoda.

"Ponovno apeliramo na proizvođače poljoprivrednih kultura da pravilno primjenjuju sredstava za zaštitu bilja, osobito iz razloga što je 16. travnja 2020. stupila na snagu i zabrana primjene insekticida na bazi ovih aktivnih tvari“, naglasio je Ivan Gojević, predsjednik Strukovne grupe.

EU zabranjuje primjenu pesticida s dvije sporne aktivne tvari

Inače, na ovom je području sjetva uljane repice završena u optimalnim agrotehničkim rokovima, s obzirom na povoljne vremenske uvjete, što se očekuje i kod pšenice gdje je sjetva u tijeku te kamilice koja je do sada zasijana na 65 posto planiranih površina.

"Na području naše županije, kvaliteta i prinosi pšenice i ječma bili su izuzetno dobri, dok su kod uljane repice, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u vrijeme vegetacije, prinosi bili nešto niži“, izvijestio je

Završena je berba suncokreta koji ima izuzetno dobru uljnost što je povoljno utjecalo i na visinu prinosa. Berba soje je završena na oko 90 posto površina i ostvaren je prosječan prinos. Kukuruz je pobran na 70 – 80 posto površina, prinosi su na razini prošlogodišnjih, a otkupne cijene trenutno su nešto veće u odnosu na prošlu godinu.

Otkup duhana odvija se planiranom dinamikom i do sada je otkupljeno oko 60 posto planiranih količina. Kvaliteta duhanskog lista je dobra i očekuje se da će proizvedene količine biti na razini prošlogodišnjih, čulo se na sjednici. 


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]