Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Staro selo
  • 26.03.2022. 15:00

U Italiji više od 800 napuštenih farmi namijenjeno mladim farmerima

Problem demografske obnove u Italiji nastoje riješiti kreditiranjem kupovine napuštenih poljoprivrednih imanja.

Foto: Depositphoto/chaoss
  • 409
  • 67
  • 0

Nova inicijativa u Italiji ima za cilj revitalizaciju poljoprivrednog sektora osiguravanjem financijskih sredstava za kupovinu zemljišta mladim farmerima, prenosi Oliveoiltimes.

Tamošnja Bank of Land uz koordinaciju Instituta usluga za tržište poljoprivrede i hrane (Ismea), nudi posebno financiranje zainteresiranim osobama mlađim od 41 godine kako bi se pružile mogućnosti novoj generaciji poljoprivrednika kojima su sada dostupne tisuće hektara.

Otplata na 30 godina

"Dostupnost dovoljno kapitala najveća je prepreka pokretanju poljoprivrednog poduzeća, još više za one mlađe koji nemaju takvu obiteljsku povijest", izjavio je Fabrizio Filippi, predsjednik udruženja Coldiretti u Toskani. 

Polovica od 19.800 hektara koje banka prodaje čine oranice, 22 posto pašnjaci, a ostatak su šuma, nasadi agruma, vinogradi i voćnjaci. Na prodaju su i deseci maslinika. Većina od 827 potencijalno novih farmi nalazi se na Siciliji (33 posto) i Puglii (9 posto). Također, 11 posto raspoloživog zemljišta je u Toskani. 

Zainteresirani na internetu mogu pogledati sva raspoloživa zemljišta, njihove agronomske karakteristike i vidjeti koji se usjevi ondje mogu uzgajati. Otplaćivati ih mogu u ratama do 30 godina.

Poljoprivrednici sve stariji

Italija se suočava s problemom demografske obnove na selu. Prema podacima Eurostata, većina tamošnjih poljoprivrednika je pred mirovinom. 

Najlošije stanje je u sektoru maslinarstva gdje je samo pet posto uzgajivača mlađe od 40 godina. Prema indeksu starenja, na svakog mladog maslinara u Italiji dolazi 11 starijih od 65 godina. Velik dio zemljišta koje se prodaje u novoj inicijativi, ima vlasnike koji su već otišli u mirovinu i ne upravljaju njima aktivno.

U cijelom tamošnjem agrarnom sektoru, prema podacima Ismea-e, mladi farmeri vode manje od osam posto svih tvrtki.

Kupovina imanja im je nedostupna zbog visokih cijena koje su navodno veće od onih u Njemačkoj ili Francuskoj. 


Tagovi

Italija Mladi poljoprivrednici Kupovina zemljišta Kupovina imanja Stari poljoprivrednici


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?