Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • CAP for Us
  • 12.05.2021. 20:00

U Italiji se poljoprivreda bazira na OPG-ima, Hrvatska se treba ugledati na nju

Pozitivni primjeri talijanske poljoprivrede predstavljeni su na prvoj interaktivnoj radionici HPK u sklopu projekta "CAP for Us". Organizatori najavljuju još tri takve s primjerima iz drugih susjednih zemalja.

Foto: Printscreen/Depositphotos
  • 3.052
  • 660
  • 1

Na upravo održanoj prvoj radionici u sklopu projekta "CAP for Us" (ZPP za nas) 50-ak registriranih sudionika imalo je prigodu saznati nešto više o primjerima dobre prakse talijanskih OPG-ova iz sektora voćarstva, povrtlarstva, maslinarstva i vinogradarstva te modelima jačanja zadruga i proizvođačkih organizacija kroz Strateške planove s naglaskom na inovacije. 

Kakvo je stanje poljoprivrede u toj zemlji, pobliže je pojasnio Paolo di Stefano, voditelj međunarodnih i europskih poslova udruženja Coldiretti. 

Prema njegovim riječima, talijanska poljoprivreda vrijedna je oko 80 milijardi eura samo u proizvodnji, a ako se pribroje svi sektori povezani s poljoprivredom kao što je cjelokupni prehrambeno-prerađivački, ukupna vrijednost je oko 540 milijardi eura što čini 25 posto talijanskog BDP-a.

Što se tiče broja poslovnih subjekata, njih je, kaže di Stefano, 1,5 milijuna. Od toga su oko 30 posto poljoprivredna gospodarstva, a među njima je barem isto toliko posto OPG-ova. Ukupna korištena površina u poljoprivredi iznosi 12,5 milijuna hektara, a svako gospodarstvo u prosjeku koristi 12,5 hektara. 

Prvi u proizvodnji vina u svijetu

Osvrnuo se i na njihove najznačajnije sektore, a to su vinogradarstvo i vinarstvo, maslinarstvo te uzgoj voća i povrća.

Što se tiče vinarstva, ova država je najveći proizvođač vina u svijetu. Prošle godine proizveli su 51 milijun hektolitara vina čija je proizvodna vrijednost 11 milijardi eura. 

Italija je drugi najveći proizvođač maslinovog ulja. "Prošle godine je 400.000 proizvođača proizvelo 366.000 tona, a među njima je 43 proizvoda sa zaštićenom oznakom izvornosti i četiri proizvoda sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla, što govori o kvaliteti našeg maslinovog ulja“, naglasio je dodajući kako su ponosni na čak 533 sorte maslina te su po očuvanju bioraznolikosti jedinstveni u svijetu.

"I u sektoru voća i povrća smo drugi proizvođač u Europi s 21,7 milijuna tona proizvedenog voća i povrća od kojih se izvozi u vrijednosti od oko 3,7 milijardi eura“, objašnjava. 

Zaštitili 850 proizvoda

Također, ističe ovaj sugovornik, u Italiji je jako važna i ekološka poljoprivreda na koju otpada više od dva milijuna hektara što predstavlja preko 15 posto iskoristive poljoprivredne površine.

Važan podatak, kojega je iznio u svome izlaganju je da čak 20 posto poljoprivredne proizvodnje (ukupno 850 proizvoda) čine proizvodi s oznakama izvornosti i zemljopisnog podrijetla.

Vrijednost talijanskog izvoza je 45 milijardi eura, a 2020. izvozna im je bilanca konačno postala pozitivna. Međutim, lažni Made in Italy danas vrijedi 100 milijardi eura i 300.000 radnih mjesta.

Coldiretti - najveće poljoprivredno udruženje

Uspješnost talijanske poljoprivrede ogleda se u njezinom udruživanju i zadrugama. Di Stefano je u svom izlaganju predstavio prvu poljoprivrednu organizaciju u Italiji i jednu od najvažnijih u Europi - Coldiretti.

Riječ je, pojasnio je, o udruženju koje ima 1,6 milijuna suradnika i predstavlja više od polovine poljoprivrednih gospodarstava u zemlji. "Zastupamo sve vrste poljoprivrednika od onih malih pa sve do velikih poduzeća“, istaknuo je. 

Opisao je i model kojega promiču, a temelji se na pet ključnih elemenata - multifunkcionalnost, poboljšanje položaja poljoprivrede u lancu hrane, primjena inovacija, transparentnost prema potrošaču te pravednost u trgovanju. 

U Italiji se, dodao je, jedna od ključnih prekretnica u poljoprivredi dogodila prije dvadeset godina kada je 2001. usvojen zakon koji je proširio granice poljoprivredne djelatnosti od jednostavnog uzgoja kultura i životinja, preko prerade do prodaje prehrambenih proizvoda na poljoprivrednom gospodarstvu i putem direktne prodaje na tržištu.

Italija je lani proizvela 51 milijun hektolitara vina (Foto: Depositphotos/emess)

Svojim su proizvođačima omogućili i druge načine prodaje pa tako već duži niz godina opstaje Campagna Amica (Prijateljsko selo) - mreža tržnica i prodajnih mjesta koja trenutno okuplja 7.000 poljoprivrednih gospodarstava. 

Također, napravljen je projekt kojeg je pokrenula zaklada Filiera Italia, a koji spaja sve dionike uključene u promidžbu kvalitete i posebnosti talijanskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, od proizvođača do krajnjih potrošača, zajedno s uslužnim djelatnostima.

"Vidimo da naši građani razumiju vrijednost poljoprivrede i njezinih proizvoda koje kupuju svaki dan. Naravno da su edukacije i transparentnost ključ, a projekte radimo i po školama“, napomenuo je te dodao kako bi bilo dobro nastavu održavati direktno na gospodarstvima jer tako mladi najbolje uče, a što su predložili Vladi i nadležnim tijelima. 

Održivost i inovacije ključ uspjeha

U Coldirettiju smatraju da bi sve gospodarski važne poljoprivredne djelatnosti potrošačima morale dati mogućnost prepoznavanja kvalitete i prehrambene vrijednosti proizvoda.

"Dakle, zalažemo se za obvezu označavanja porijekla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i protivimo se sustavima ocjenjivanja hranjivosti kao što je Nutri-Score koji odabir potrošača svode na banalnu odluku dovodeći ih u zabludu o pravim hranjivim vrijednostima proizvoda“, napominje. 

Potrebno je, zaključuje, raditi na bilateralnim sporazumima, kao i na sporazumima na razini WTO-a, ali prije svega treba se boriti za poljoprivrednike i protiv lažnih oznaka Made in.

Osim Coldirettija, predstavljena je i druga po veličini u Italiji organizacija CIA-Agricoltori Italiani koja broji oko 900.000 proizvođača voća i povrća. Njena predstavnica Alessandra De Santis je kao najveće izazove u budućnosti vezala za održivost i klimatske promjene istaknula digitalizaciju i inovaciju. 

"Europska komisija mora omogućiti da naši proizvođači budu konkuretni i na drugim tržištima“, poručila je De Santis. 

Primjeri dobre prakse talijanskih OPG-ova

U četiri je video priloga predstavljeno isto toliko primjera uspješne poljoprivredne proizvodnje u Italiji. U voćarskom sektoru svoju ekološku proizvodnju maslina i gospodarstvo Liberace predstavila je mlada poljoprivrednica Benedetta iz pokrajine Brindisi. 

Zatim, poduzeće Arrabito sa Sicilije koje se bavi plasteničkim uzgojem rajčica te jedna od najvećih poljoprivrednih zadruga u Italiji La Guardiense koja se bavi vinogradarstvom  vinarstvom u pokrajini Benevento.

Posljednja, ali i ne manje važna je i poljoprivredno gospodarstvo ABIM iz regije Kampanije kao primjer uspješne digitalizacije u povrtlarstvu. 

Talijanska poljoprivreda vrijedna je oko 80 milijardi eura samo u proizvodnji.

Online konferencija završila je interaktivnom radionicom sudionika u kojoj se raspravljalo o problemima hrvatskog agrara.

Kao svojevrstan zaključak sudionici su istaknuli kako je najvažniji faktor u RH udruživanje, jer ćemo se bez zajedničkog nastupa na tržištu teško oduprijeti sve većoj konkurenciji. 

Nadalje, za što veće korištenje inovacija potrebno je osnivanje istraživačkih centara kao i umrežavanje korisnika radi boljeg protoka informacija, populariziranje inovativnih rješenja te edukacija poljoprivrednika. 

I Hrvatska treba bazirati poljoprivredu na OPG-ima

Donositelji odluka bi trebali snažnije poduprijeti razvoj inovacija u poljoprivredi uključivanjem svih sudionika lokalne i regionalne razine, otvaranjem logističko-distributivnih kao i uzgojno-reproduktivnih centara.

Od velikog je značaja i dostupnost informacija i novih saznanja kroz razmjenu iskustava, kao i rada stručnjaka-savjetodavaca  na terenu koji bi svojim znanjem pomogli oko brže i bolje implementacije praksi održive proizvodnje. Kao jedan od temeljnih problema naveden je i pristup zemljištu, te potreba okrupnjavanja usitnjenih površina, ali i prihvatljivijeg financiranja za mlade. Spomenuti su organizirani nastupi na tržištu, smanjenje prekupaca koji uzimaju marže i manipuliraju cijenom te potreba jačanja poljoprivrednih gospodarstava kroz zadružne sustave. 

"U Italiji se poljoprivreda bazira na OPG-ima i Hrvatska se u tome treba ugledati na nju“, svojevrstan zaključak je to prve radionice.

Istaknimo na kraju, kako je cilj ovog projekta ukloniti negativne percepcije poljoprivredne politike EU-a od strane različitih dionika, povećati znanje o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici i stvoriti sinergiju između dionika. 

Iako je prvobitno zamišljena kao studijsko putovanje poljoprivrednika i stručnjaka na odabrane europske lokacije, pandemija je poremetila planove organizatora, pa je radionica održana online. No, Hrvatska poljoprivredna komora je zadovoljna njenim pozitivnim odjekom i najavljuje još tri radionice istoga tipa, na kojima će se raspravljati o iskustvima poljoprivrednika iz Slovenije, Austrije i Poljske. 

Više o predstavljenim talijanskim OPG-ima čitajte u narednim danima na našoj stranici. 


Tagovi

"CAP for Us" ZPP HPK Interaktivna radionica Italija Paolo di Stefano Coldiretti Arrabito Liberace La Guardiense ABIM


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

CAP for Us

Ulica grada Vukovara 78, 10116 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 (1) 61 09 809, e-mail: komora@komora.hr web: https://www.komora.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]