Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rad u polju
  • 22.07.2022. 15:00

U Italiji na polju umrla dva poljoprivredna radnika - traže zabranu rada po najvećim vrućinama

Visoke temperature su opasne po ljudsko zdravlje, a radnici nisu ugroženi samo u Italiji. Je li Europa pripremljena za ovakvu situaciju?

Foto: Depositphotos/ ilixe48 (ilustracija)
  • 1.204
  • 254
  • 0

Nisu samo usjevi pogođeni toplinskim valom i sušom, još više su u opasnosti radnici u poljoprivredi. Sve je veći broj pritužbi na rad u najtoplijem dijelu dana. Najviše su ugroženi u Italiji i Španjolskoj.

Smrt vreba na poljima

U Italiji je u pojedinim regijama rad tijekom podnevnih vrelih sati, dakle od 12.30 do 16 - zabranjen. U tom periodu visoke temperature predstavljaju prijetnju po zdravlje ljudi. To se posebno odnosi na jug zemlje.

Regija Apulija je uvela ovu zabranu nakon što je mladi, 27-godišnji nadničar iz Malija 2021. godine poslije napornog rada u polju na plus 40ºC, pao ničice i umro. Afrička zajednica tada je tražila da se ova odluka primjeni i na druge regije. No, to se nije dogodilo. 

U Italiji su početkom srpnja umrla dva poljoprivredna radnika u dobi od 20 i 57 godina dok su radili na temperaturama višim od 40 stupnjeva, javili su lokalni mediji.

Ove godine nedavna smrt dvojice radnika u dobi od 20 i 57 godina koji su radili na poljima Kalabrije i Kampanije, na temperaturama višim od 40 stupnjeva ponovo je uzburkala javnost, jer tamo nije uvedena zabrana. To je pokrenulo lavinu i u drugim regijama da se zabrani rad u najtoplijem dijelu dana. Upućeni su pozivi da se uvede za cijeli teritorij ove države.

Europa se treba prilagoditi vrućini

Radnici u poljoprivredi ne mogu pobjeći od toplinskog vala i ne mogu uključiti klima uređaj kako bi se zaštitili. U Španjolskoj sve veći broj njih umire na otvorenom zbog djelovanja visokih temperatura, prenosi Politico.

Na poljima su najčešće migranti (Foto: Depositphoto/ChiPhoto)

Europski pristup radu na visokim temperaturama u fokus stavlja nepripremljenost zemalja na ovakvu situaciju i vremenske uvjete. Za očekivati je da će se taj trend nastaviti, a osim onih u poljoprivredi, pogođeni su i drugi radnici na otvorenom, kao i u vrućim zatvorenim prostorima kao što su kuhinje i ljevaonice.

Procjena Međunarodne organizacije rada je da će do 2030. godine oko dva posto radnih sati biti izgubljeno zbog prevelike vrućine ili zbog usporavanja izazvanih vrućinom.

Zaštitite se!

Mučnina, dezorijentiranost, nesvjestica i smrt su posljedice dugotrajnog izlaganja visokim temperaturama. Kako bi se zaštitili ne treba biti izložen direktnoj sunčevoj svjetlosti od 10 do 17 h. Potrebno je piti dovoljno tekućine, najbolje vode ili čaja koji hladi (čaj od mente). Izbjegavati gazirana i pića bogata šećerom te alkohol. Potrebno je jesti što laganije obroke podijeljene u više porcija tijekom dana.

Naporan fizički rad obavljati u jutarnjim satima od 4 do 7 h i večernjim nakon 17 h. Budite u hladu, zatvorenim i zamračenim i rashlađenim prostorijama. Ako vozite izbjegavajte putovati u najtoplijem dijelu dana.


Tagovi

Radnici u poljoprivredi Vrućina Radnik na polju Zabrana rada Umro na polju Zaštita od vrućine


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.