Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagađenost zraka
  • 07.12.2017. 13:00

U Ilidži udišu najzagađeniji zrak u Evropi

Prema standardima AQICN-a, dozvoljeni indeks zagađenosti zraka je 50, dok je on ovaj tjedan na Ilidži iznosio 369, a u Tuzli visokih 197.

Foto: Pixabay/David-Karich
  • 265
  • 11
  • 0

Grijanje zimi nije samo teret za kućni budžet nego i za pluća i krvotok, a posebno zabrinjavajuće je ovih dana u sarajevskoj opštini Ilidža gdje je izmjeren najzagađeniji zrak u Evropi. Mjerenja Svjetskog tima za kvalitet zraka (AQICN), pokazala su da je ondje indeks zagađenosti više od šest puta veći od dozvoljenog.

Prema standardima AQICN-a, dozvoljeni indeks zagađenosti zraka je 50, dok je on ovaj tjedan na Ilidži iznosio 369, a u Tuzli visokih 197.

"Uticaj ovakvog vazduha na zdravlje može biti opasan jer je problem u tome što lebdeće čestice zbog svoje male veličine mogu kroz pluća prodrijeti direktno u krvotok, a štetne posljedice se mogu javiti već nakon kratkog izlaganja", upozorio je Anes Podić iz UG "Eko-akcija" Sarajevo, navode nezavisne.

Problem loženje tokom grijne sezone

Podić kaže kako indeks zagađenosti zraka sa Ilidže nije iznenađenje jer je i inače nivo zagađenja tokom decembra uvijek visok širom BiH.

"U Sarajevu je jedan od krupnih problema loženje tokom grijne sezone", upozorio je Podić istaknuvši da i drugi gradovi takođe imaju problem i skoro da nema grada u BiH koji u ovo doba godine nema izuzetno visoko zagađenje vazduha.

BiH druga u svijetu po smrtnosti zbog zagađenja zraka

"Niz je mogućih mjera koje se mogu poduzeti da bi se poboljšao kvalitet vazduha, ali ne nailazi se na razumijevanje nadležnih institucija. Za njih ovaj problem ne postoji", kaže Podić.

Veći broj plućnih oboljenja

U Centru za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti Sarajevo kazali su da izmjerene vrijednosti u opštini Ilidža ukazuju na veliku opasnost za zdravlje građana Kantona Sarajevo.

"Ako se pogleda prošlogodišnji izvještaj Zavoda za javno zdravstvo, uočljivo je da je došlo do povećanja broja plućnih oboljenja koja su direktna posljedica povećane emisije PM čestica", naglasili su u Centru te naveli da je nužno uvođenje mjera za unapređenje kvaliteta zraka, prije svega boljeg monitoringa izvora emisije i kvalitetnijeg mjerenja svih zagađujućih materija na području Sarajeva.

Prema njihovim riječima, dva najvjerovatnija uzroka zagađenja su emisija iz saobraćaja, kao i emisija iz stambenog sektora usljed zagrijavanja.

Nadležni ne prizvaćaju indeks zagađenosti zraka

Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju Tuzla, kazala je da se u Tuzli svake godine u zimskom periodu, kada je smanjena cirkulacija zraka, osjeća zagađenje.

"Povećane koncentracije prašine i ugljen-dioksida oslikavaju se u rezultatima monitoringa zraka, a ako se ovakvi vremenski uslovi, bez padavina i jakog strujanja zraka, praćeni niskim temperaturama, nastave, do zagađenja će tek doći", upozorila je Agićeva.

Prema njenim riječima, u BiH je definisan indeks zagađenosti zraka, ali on, kako kaže, nije prihvaćen od strane nadležnih i oni ne žele da reaguju na osnovu indeksa zagađenja. Navela je da se nadležni u BiH drže graničnih vrijednosti i interventnog plana, što im, kaže, omogućava da ne djeluju u ovakvim situacijama.

"Potrebno je napraviti sistematske promjene da bi se poboljšao kvalitet zraka, ali bi to trebalo raditi tokom cijele godine, a ne čekati zimu da razmišljamo o zagađenju", zaključila je Agićeva.

Foto: Pixabay/David-Karich


Tagovi

Zagađenost zraka Ilidža Sezona grijanja UG Eko-akcija Anes Podić Sarajevo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete