Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 09.02.2021. 07:30

U Bugarskoj eutanazija 160.000 pataka, a bavarske farme u karanteni

Prema novim informacijama, slučajevi zaraze ptičjom gripom su prijavljeni na dvije farme u Bugarskoj. U Njemačkoj je uvedena karantena, a u Vijetnamu su izdana upozorenja zbog visoko patogenih sojeva.

Foto: Depositphotos/WindNight
  • 219
  • 131
  • 0

Bugarska će eutanazirati više od 160.000 pataka nakon izbijanja ptičje gripe na dvije farme, a o kojem je soju riječ, još uvijek nije poznato. Međutim, smatra se da je tip H5N8 koji prevladava u Europi.

Kako piše reuters, do pojave bolesti je došlo u objektima istog vlasnika, a nalaze se u gradu Slavjanovo, na sjeveru zemlje, u Podunavskoj ravnici. Ondje je prošlog tjedna izbila zaraza i na farmi s više od 99.000 koka nesilica.

Tamošnja agencija za sigurnost hrane je izjavila da ne postoji tehnološka veza između ta dva gospodarstva i apelirala da poljoprivrednici u toj regiji svoju perad drže zatvorenom. "Ovo je zabrinjavajuće. Riječ je o velikim ekonomskim gubitcima", rekao je Ivan Jordanov, voditelj regionalne jedinice ova agencije. Dodao je da će se nastaviti klanje životinja na zaraženim farmama.

Karantena u Bavarskoj

Nakon izbijanja ovog virusa je u njemačkom okrugu Bayreuth u Bavarskoj u krugu od tri kilometra uvedena zabrana puštanja peradi na otvoreno, a kako bi se spriječilo širenje na domaće životinje. Osim toga, područje promatranja je u krugu od deset kilometara, a ove zone zabrane se protežu i u okrug Forchheim.

Kako piše agrarheute, zbog mjera biološke sigurnosti ulaz u ondašnje peradarske objekte je dopušten samo u čistoj zaštitnoj odjeći, a cipele se moraju dezinficirati neposredno prije ulaska kako bi se osiguralo da se ne unose patogeni.

Na drugom kraju svijeta, u Vijetnamu, javili su se visoko patogeni sojevi ptičje gripe i to H5N1 te H5N6 u čak 14 provincija, objavila je tamošnja Vlada na svojoj internetskoj stranici. Do sada je u toj državi usmrćeno više od 100.000 peradi kako bi se zaustavilo širenje ovog virusa, a rizik je i dalje visok na što upozoravaju tamošnje vlasti. 


Tagovi

Ptičja gripa Virus Bugarska Eutanazija Vijetnam Njemačka


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]