Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed mljekara
  • 01.04.2015. 13:35

U Bruxellesu prosvjeduju i hrvatski mljekari!

Predstavnici hrvatskih udruga uzgajvača goveda i proizvođača mlijeka i naši novinari sudjeluju na velikim prosvjedima povodom ukidanja kvota za mlijeko. Hrvatske poljoprivrednike ugostila je u Parlamentu i HSS-ova zastupnica Marijana Petir.

  • 654
  • 222
  • 0

Marijana Petir dokazala se kao stalni borac za prava svih poljoprivrednika, a posebno u zadnje vrijeme ima sluha za probleme proizvođača mlijeka.

Ona i njezin tim domaćini su skupini hrvatskih proizvođača mlijeka u glavnom gradu Belgije. Zajedno sa seljacima bila je na prosvjedima pred samim Parlamentom. Ugostila ih je u parlamentu, i provela poslijepodne sa svojim prijateljima koji će se već narednih dana naći u ogromnim problemima uslijed ukidanja mliječnih kvota. Pred parlamentom zatekli smo ogroman broj poljoprivrednika iz svih EU zemalja, te Švicarske i Norveške. A razlog su upravo i za njih ogromni problemi o kojima nam je govorila i Silvia Daberitz, tajnica European Milk Board-a.

EU mljekari spustili su zastave na pola koplja. Žale za kvotama koje su ograničavale proizvodnju, ali i osiguravale prihod. Po prvi puta u našoj kratkoj EU povijesti u Bruxellesu prosvjeduju i hrvatski mljekari. Oni se boje da će povećanje proizvodnje mlijeka u EU uništiti i ovako krizni hrvatski mljekarski sektor. Otkupne cijene mljieka u Hrvatskoj su veće nego u Europi, a pitanje je koliko će se dugo i to moći održati.

Europska komisija ukida kvote da bi mliječni sektor mogao ponovno rasti

U sklopu svog boravka u Bruxellesu, hrvatski mljekari su posjetili Europski parlament, razgovarali sa svojom zastupnicom o stanju u mljekarstvu i općenito o stanju u poljoprivredi te će prisustvovati Glavnoj skupštini Europskog odbora za mlijeko gdje će se susresti s proizvođačima mlijeka iz drugih europskih zemalja. Europski proizvođači mlijeka nezadovoljni su stanjem na tržištu, nepostojanjem dugoročnih i stabilnih ugovora te lošom otkupnom cijenom mlijeka koja je manja od uloženog novca u proizvodnju.

Iako potražnja za EU mlijekom raste, posebno na azijskom tržištu, u EU je u zadnjih šest godina zatvoreno 600.000 mliječnih farmi.

Hrvatske proizvođače uz sve ove probleme dodatno muči i prevelika zaduženost i nemogućnost otplate kredita, kao i nelojalna konkurencija i nepoštena trgovačka praksa. Cijena mlijeka drastično je pala. "Problemi su Hrvatske puno dublji od kvota. Vlada mora pomoći proizvođačima reprogramom kredita, smanjenjem PDV-a na repromaterijal kako bi troškovi proizvodnje bili jeftiniji. Mora im se pomoći u pronalasku tržišta, ali i brandiranju proizvoda", navodi Petir.

O svim tim problemima imat će prilike razgovarati i tražiti rješenja tijekom svog boravka u Bruxellesu od 31.3. do 2.4.2015. godine. Pogledajte dijelić atmosfere na ovim prosvjedima i boravka mljekara u Parlamentu.


Tagovi

Parlament Mlijeko Kvote Bruxelles Belgija Tržište Mljekari Prosvjed Europski odbor za mlijeko Marijana Petir


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije