Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vijeće ministara poljoprivrede EU
  • 14.07.2017. 15:00

U Bruxellesu o Teranu, eko poljoprivredi i ribljim kvotama

Na sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije u ponedjeljak i utorak, boravit će i ministar Tolušić.

Foto: Facebook/Tomislav Tolušić
  • 1.460
  • 120
  • 0

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić boravit će u Bruxellesu 17. i 18. srpnja 2017. godine na sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije kojem od 1. srpnja 2017. godine predsjeda Estonija.

Kako javljaju iz ministarstva, na dnevnom redu Vijeća ministara je sedamnaest točaka, među kojima je i najava rada na većem broju propisa iz područja ribarstvene politike, od kojih je za Hrvatsku najvažniji propis koji se odnosi na utvrđivanje ribolovnih mogućnosti u EU vodama. Ovaj propis je važan jer se njime utvrđuju kvote za vrste koje se love u Hrvatskoj - tuna i iglun, te utvrđuje ograničenje ribolova za malu plavu ribu u Jadranu.

Uredba o ekološkoj poljoprivredi

Najvažnija raspravna točka ovog sastanka bit će ona o delegiranom aktu kojim će se hrvatskim proizvođačima omogućiti da vino proizvedeno iz sorte Teran označavaju tim nazivom u okviru zaštićene oznake izvornosti Hrvatska Istra.

Isto tako, očekuje se zaključivanje rada na Uredbi o ekološkoj poljoprivredi o kojoj se raspravljalo protekle tri godine. Predloženom Uredbom zadržana je mogućnost paralelne proizvodnje (ekološke i konvencionalne) na poljoprivrednom gospodarstvu pod određenim uvjetima koji su trenutno na snazi. Za Hrvatsku je osobito važno uključivanje proizvodnje morske soli u ekološku proizvodnju, kao i zadržavanje mogućnosti izuzeća od proizvodnih pravila u razdoblju od 15 godina od dana stupanja na snagu Uredbe:

  • dozvoljava se uporaba netretiranog konvencionalnog sjemena u slučajevima kada ekološko sjeme nije dostupno
  • za riblju mlađ dozvoljava se za određene vrste koje nisu dostupne iz ekološke proizvodnje,
  • uvođenje životinja koje ne potječu iz ekološke proizvodnje, također u svrhu pregleda dostupnosti životinja iz ekološke proizvodnje obveza država članica je vođenje baze podataka za životinje.

Novim prijedlogom Uredbe za države članice koje su na nacionalnoj razini propisale određene granice/limite za prisustvo pesticida koji nisu dozvoljeni u ekološkoj proizvodnji daje se mogućnost zadržavanja takvih odredbi u određenom prijelaznom razdoblju nakon čega će EK u svojem Izvješću dati procjenu nacionalnih pravila i praksi uz mogućnost novog zakonodavnog prijedloga po tom pitanju. Korištenje takvih odredbi kojima se omogućuje stavljanje na tržište ekoloških proizvoda s određenim prisustvom pesticida koji nisu dozvoljeni u ekološkoj proizvodnji moguće je samo za proizvode kod kojih se inspekcijskim nadzorom dokaže da su posljedica nenamjerne kontaminacije sa susjednih parcela.

Prijedlozi zakonodavnog paketa

Hrvatska je podržala uvođenje skupine subjekata/grupne certifikacije što znači mogućnost grupnog certificiranja proizvođača prema određenim kriterijima, radi smanjenja troškova kontrole i certifikacije. Za uvoz ekoloških proizvoda iz trećih zemalja uvodi se načelo istovjetnosti s pravnom stečevinom EU. Uvode se pravila za izvoz ekoloških proizvoda. Za tvrtke koje se bave proizvodnjom hrane i hrane za životinje uvodi se zabrana uporabe pojmova ekološki (eko) bio ili organski u nazivima ukoliko iste nisu u sustavu ekološke proizvodnje.

Komisija će dati pregled stanja u poljoprivrednoj trgovini i izvijestiti o aktualnom stanju u pregovorima o međunarodnim trgovinskim sporazumima i predstaviti preliminarne rezultate javnih konzultacija o budućnosti zajedničke poljoprivredne politike u kojima je sudjelovalo i Ministarstvo poljoprivrede. Do kraja godine bi Komisija trebala objaviti konačne rezultate, a potom i Komunikaciju kao i prijedlog zakonodavnog paketa za iduće programsko razdoblje.

Foto: Facebook/Tomislav Tolušić


Tagovi

Tomislav Tolušić Bruxelles Teran Ribe Eko poljoprivreda Vijeće ministara


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer