Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GlobalGAP
  • 14.02.2017. 08:00

U BiH manje GlobalGAP certificiranih proizvođača

Prema broju certifikata u regiji najveći je broj proizvođača u biljnoj proizvodnji te svega nekoliko u stočarskoj proizvodnji i akvakulturi.

Foto: Facebook/GlobalGAP
  • 1.141
  • 106
  • 0

Dok je u Srbiji broj proizvođača, vlasnika GlobalGAP certifikata, gotovo udvostručen u odnosu na 2015., u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, bilježi se pad certificiranih proizvođača. Naime, prema podacima njemačkog GlobalGAP-a, koji označava međunarodno priznati set poljoprivrednih standarda koji se odnose na domenu dobre poljoprivredne prakse (Good Agricultural Practices = GAP), u tri države u regiji, ukupno je 758 proizvođača pod navedenim certifikatom.

Najveći broj proizvođača u segmentu biljne proizvodnje

U Srbiji je s 31. prosinca 2016., godine zabilježeno 490 proizvođača s vrijednim certifikatom, u odnosu na 272, koliko ih je bilo 2015. godine. U Bosni i Hercegovini broj proizvođača smanjen je sa 163 na 138, a u Hrvatskoj sa 140 na 130, Prema podacima koje nam je dostavio GlobalGAP, i dalje se većina dobivenih certifikata (95%) odnosi na biljnu proizvodnju. Od 758 proizvođača u regiji, tek četiri se odnose na stočarstvo i dva na akvakulturu.

Podsjećamo, primjenom standarda koje propisuje ovaj certifikat, osigurava se zdravstvena ispravnost i sigurnost proizvoda uz stalnu brigu o zdravlju i sigurnosti zaposlenika, dobrobiti životinja te očuvanju okoliša. Ovaj set pravila stavlja proizvođače u zahtjevan položaj u smislu organizacije proizvodnje, ali zato pruža dodatne mogućnosti na tržištu poljoprivrednih proizvoda.

Prikaz broja proizvođača u okruženju

RB.

Država

Biljna proizvodnja

Animalna proizvodnja

Akvakultura

Ukupno u 2016.

Ukupno u 2015.

1.

Srbija

489

1

0

490

272

2.

Bosna i Hercegovina

137

0

1

138

163

3.

Hrvatska

126

3

1

130

140

Za krajnje potrošače i trgovce, GlobalGAP certifikat je potvrda da je hrana na policama trgovina na prihvatljivom nivou sigurnosti i kvalitete. Upravo sa željom da odgovornost za kvalitetu robe u što većoj mjeri prebace na proizvođača, sve veći broj trgovaca danas zahtijeva robu sa ovim certifikatom.

Većina certificiranih domaćih proizvođača odlučila se za ovu standardizaciju zbog izvoznih mogućnosti, a kada će domaći trgovci postaviti ovaj standard kao obvezu za otkup proizvoda, ostaje za vidjeti. Postupak standardizacije i provjere vodila su u Bosni i Hercegovini ovlaštena certifikacijska tijela - Cardinal Prodcom SRL i IMO contact Bosnia.

Foto: Facebook/GlobalGAP


Tagovi

Dobra poljoprivredna praksa GlobalGAP Očuvanje okoliša Standardi proizvodnje GlobalGAP certifikat Zdravstvena sigurnost


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

55


Glasova: 24

Da 43,6%

Glasova: 22

Ne 40,0%

Glasova: 9

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete