Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tužba
  • 09.10.2021. 18:00

Tuže Španjolsku EK: Za pomor riba krive poljoprivredu

Tone riba u laguni Mar Menor su stradale zbog iznenadnog manjka kisika, što znanstvenici objašnjavaju ulaskom nitrata koji se koristi kao gnojivo.

Foto: Facebook/Philippe Ogonowski
  • 227
  • 74
  • 0

Ekološke nevladine organizacije su podnijele tužbu Europskoj komisiji protiv Španjolske zbog zagađenja Mar Menora, velike slane lagune koju, prema njihovim tvrdnjama, uništava otpad iz poljoprivrede.

Kontinuirano nakupljanje gnojiva s obližnjeg poljoprivrednog zemljišta, a smatra se i da je 8.500 hektara pod ilegalnim navodnjavanjem, stvorilo je toksične uvjete zbog čega su uginule mnoge ribe i druge morske životinje čije je to prirodno stanište, priopćio je NGO ClientEarth. Krajem kolovoza objavljeno je da je uginulo njih oko 5 tona.  

U ovoj organizaciji poručuju da zakoni Europske unije o prirodi zahtijevaju od nacionalnih tijela poduzimanje potrebnih mjera kako bi izbjegli zagađenja zaštićenih područja i vodnih tijela. Međutim, NGO vjeruje da Španjolska nije ispunila tu zakonsku obvezu već da poduzima samo površne korake u zaštiti spomenutog područja od štetne poljoprivredne prakse.

Iz ClientEarth–a su upozorili da vrste ugibaju, a turiste s tog područje tjera smrad i loš pogled. Naime, snimke uginulih riba ovog su ljeta kružile naslovnicama španjolskih, ali i inozemnih medija. Tone riba u laguni su stradale zbog iznenadnog manjka kisika, što znanstvenici objašnjavaju ulaskom nitrata koji se koristi kao gnojivo u intenzivnoj poljoprivredi. Kako navodi AP news, uzrokuju masovno razmnožavanje algi koje troše kisik morskog svijeta.

Ekološke, gospodarske i društvene posljedice

Ekološke udruge upozoravaju na preveliku upotrebu gnojiva, njihovo ispuštanje u lagunu, ali i nezakonito navodnjavanje što je nedavno kritizirao Europski revizorski sud i to na razini cijele Europske unije.

"Naši stručnjaci iz Ecologistas en Acción vjeruju da bi se Mar Menor mogao oporaviti ako se uvedu potrebne mjere za promjenu načina upravljanja zemljištem", naveli su u priopćenju.

Kako tvrde, mjere uključuju smanjenje količine navodnjavanog zemljišta, uvođenje strožih ograničenja u količini korištenih gnojiva i primjenu prirodnih otopina kako bi se zadržao višak hranjivih tvari te spriječio gubitak tla. 

No, smatraju kako se regionalna vlada odlučila za kratkoročne mjere, kao što je zabrana određenih gnojiva na malom području što dugoročno ne rješava probleme.

"Nastavak kompromitacije Mar Menora i okolnog poljoprivrednog zemljišta u korist kratkoročne dobiti nanosi nepopravljivu štetu. Na kraju će to područje ostaviti neplodno, što će imati ekološke, ali i gospodarske te društvene posljedice", upozorio je Soledad Gallego, odvjetnik za divlje životinje i staništa ove organizacije. 


Tagovi

Mar Menor Zagađenje Španjolska Tužba Europska komisija Pomor riba Ilegalno navodnjavanje NGO


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić