Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz poljoprivrednih proizvoda
  • 25.03.2017. 10:00

Turska Rusiji uvela carinu od 130%

Turci su uveli carinu od 130% na rusku pšenicu, kukuruz i suncokret, zbog čega ih je ruski ministar poljoprivrede Aleksandar Tkačev oštro kritikovao. Ova mjera mogla bi da zaustavi ruski izvoz poljoprivrednih proizvoda u Tursku.

Foto: seregalvs / Big Stock
  • 1.697
  • 83
  • 0

Turci su uveli carinu od 130% na rusku pšenicu, kukuruz i suncokret, zbog čega ih je ruski ministar poljoprivrede Aleksandar Tkačev (Александр Ткачев) oštro kritikovao. Ova mjera mogla bi da zaustavi ruski izvoz poljoprivrednih proizvoda u Tursku, piše Russia Today.

Pritisak da se otvori tržište

Rusija je, zbog obaranja aviona u Siriji u novembru 2015. godine, zabranila uvoz smrznutog mesa i živine, kao i paradajza, krastavaca, grožđa, jabuka, krušaka, jagoda i drugog voća i povrća iz Turske.

"Turska akcija stvara sumnju u iskrenost namjera da se izgradi trajan odnos. Mi ne prihvatamo pokušaje da se izvrši pritisak na Rusiju kako bi se otvorilo tržište zabranjenim turskim poljoprivrednim proizvodima", rekao je Tkačev.

Dodao je da su razočarani ovim postupkom, koji je neisplativ za lokalne proizvođače, posebno jer su se odnosi u posljednjih pola godine normalizovali.

Rusija najveći izvoznik pšenice

Turska je drugo najveće tržište za izvoz ruske pšenice, nakon Egipta. Tkačev tvrdi da će se lako pronaći način da se zalihe preusmjere na druga tržišta. Tome u prilog ide činjenica da je Rusija prošle godina bila najveći izvoznik ove žitarice.

Foto: seregalvs / Big Stock


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Izvori

Russia Today


Tagovi

Pšenica Kukuruz Suncokret Rusija Turska Aleksandar Tkačev


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.