Mljekomati imaju rok do 14. siječnja da prilagode svoje poslovanje, a na tržnicama već primaju apoene od 10 centi do pet eura i više.
Uvođenje eura stvorilo je nove obveze i prodavačima na gradskim tržnicama koji su već prilagodili cjenike te do 15. siječnja, kao i drugi trgovci, moraju primati i kune, a vraćati eure, što je gradske tržnice, kako kažu, "pretvorilo u mjenjačnice".
"Držim da smo uspješno odradili prvu fazu zamjene što se tiče nas kao organizatora poslovanja na gadskim tržnica, a u ponedjeljak smo krenuli i u drugu, jer nam valja i parkirne uređaje, koji se nalaze uz gradske tržnice, prilagoditi eurima", kaže predsjednik Udruge hrvatskih tržnica Niko Pervan, koji je ujedno i direktor Gradske tržnice u Karlovcu.
Prema njegovim riječima, siječanj je inače mjesec kad je tradicionalno manje posla na tržnicama jer je i manje domaće robe u vrijeme poslije obilne blagdanske potrošnje u prosincu. Uz to, kada se na to sada nadovežu i složeni postupci sa konverzijom, što se tiče plaćanja u kunama, a vraćanje kusura u eura, u prijelaznom razdoblju, on drži da će 60 posto prodavača od njih ukupno 140 na Gradskoj tržnici u Karlovcu, ostati kod kuće do 16. siječnja, kada kuna prestaje biti platežno sredstvo, jer su i kazne velike za izbjegavanje dvostrukog plaćanja.
Mljekar Vlado Jurkas iz Zaprešića, koji na zagrebačkoj tržnici u Španskom ima jedno prodajno mjesto i mljekomat, kaže da su na vrijeme kupili 3.200 eura u svim apoenima, te ne očekuje nikakve veće probleme u prodaji idućih dana. Dodao da je njemu ovo valjda peta zamjena valute u posljednih 50 godina, a zbog blizine slovenske granice, jedno vrijeme su, kaže, radili i s tolarima, koje je davno zamijenio euro. Mljekomati, ističe, imaju rok do 14. siječnja da prilagode svoje poslovanje, a na tržnici već primaju apoene od 10 centi do pet eura i više.
"Naši se kupci već duže žele riješiti kuna u kovanicama, pa sam na Finu već odnio 30-ak kilograma istih", kaže i navodi da drži da je puno veći problem kronična sporost domaće administracije, koja 'ne rješava stare natječaje'. Radi se o onome preko LAG-a Sava, još iz travnja 2019. godine, na kojem je prošao za nabavku mikser prikolice vrijedne 40.000 eura te već tri i pol godine čeka povratak 50 posto sredstava. On ističe da kontrola iste još nije bila, a prikolica je već skoro 'dala svoje'. Ipak, veseli se novim natječijima, koji će istina biti raspisani tek 2024. godine, a povratak za mlade poljoprivrednike iznosi čak 80 posto sredstava.
Iskusni pčelar Anđelko Pikutić, koji već godinama prodaje med na zagrebačkoj tržnici Jarun, kaže da su već odredili cijene meda, ali i niza drugih pčelinjih proizvoda u eurima, pa su tako zaokružili cente, jer tu nema neke velike zarade, kao što je to slučaj s velikim trgovačkim centrima. Primjerice, ističe, bagremov med, koji je prošle pčelarske sezone opet dobro rodio, ima cijenu od 10,60 eura ili 80 kuna.
Inače, Pikutića smeta što trgovci i dalje 'love u mutnom' pa je tako kilogram odojka u mesnicima na ovoj tržnici, na Badnjak bio 45 kuna po kilogramu, a već za Novu godinu 59 kuna. Istina, dodaje, odnos ponude i veće potražnje na tržištu, diktira i cijene, ali bi po toj računici i med, koji se tradicionalno više konzumira u ovo doba godine, kada je sezona prehlada i gripe, mogao imati veće cijene, što nije slučaj.
Agronomi Martina i Nikola Kolačević iz Like imaju mini siranu na tržnici u Gospiću, gdje mjesečno dobro prodaju 500 sireva i drugih mliječnih proizvoda od 16 krava i šest junica, koje imaju na obiteljskoj farmi u Donjem Pazarištu. Nikola kaže da su svi znali da se s prvim danom Nove godine uvodi euro, te drži da ovo prijelazno razdoblje od 15 dana nije bilo potrebno.
"Ovako smo došli u situaciju da lokalne tržnice, koje teško drže korak sa trgovačkim centrima, postaju mijenjačnice jer na istima možete platiti kunama, a kusur se vraća u eurima. Dakle, što ako se dogodi da netko dođe sa 500 ili čak tisuću kuna, a kupi jedan sir ili ličku basu i vrhnje", pita se on, koji upozorova da poticaji po površini, a ne po količini, guše veću domaću poljoprivrednu proizvodnju.
Fotoprilog
Tagovi
Autor