Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Birokracija
  • 05.07.2013.

Tržnice će opstati, a inspekcije raditi

Svojom tromošću inspekcije štete i vladi i proizvođačima

  • 536
  • 54
  • 0

Ne treba ukinuti tržnice, čak niti buvljake, ali treba sankcionirati šverc, od najmanjih, pa do firmi od imena, a to ne rade ministri, nego inspekcije i policija.

Velika se prašina i emocije digle o „trbusima gradova“ - tržnicama i fiskalnoj naplati. I mi smo među prvima ukazali na prodaju uz autocestu, gdje zajedno sir prodaju registrirani proizvođači, trgovački obrt s fiskalnom blagajnom i preprodavači pod haubom.

Notorna je činjenica svakome poznata da na tržnicama rade preprodavači, neke kumice koje nadokupljuju robu na zelenim tržnicama pa čak i u trgovačkim lancima koji cijenom šarafe proizvođače, te pravi vrtlari proizvođači s vlastitom sezonskom robom. To se vidi iz aviona, a kuknjava i emocije o gradskoj autentičnosti najmanje potječu od onih koji stvarno čine duh placa.

Tako je ministar Slavko Linić upao u škare proračunskog škripca kojim ga tare vlada i građanskih emocija podgrijanih nezadovoljstvom životnog standarda. U tim situacijama drugi su ministri jeli krastavce ili pili mlijeko dokazujući ispravnost, a svi skupa su zaboravili na svoju silnu birokraciju (navodno preko 30 raznih inspekcija), koje bi taj posao trebale odraditi.

Koja je inspekcija obišla mjesta gdje se preprodaje voće i povrće, koliko ljudi legitimirala i kamiona pregledala, te kome je to transparentno predočila. Ispada da je inspekcijska birokracija kontraproduktivna (grijeh propusta) za ministre i ministarstva, a uspaničena vlada forsira vatrogasna rješenja. Zato ministri uz manjak novca imaju i manjak vremena za sustavna rješenja.

Zbog toga će se u srijedu 10. održati i tribina Zbora agrarnih novinara na tu temu, a mi prilažemo sliku vrtlarice koja nudi proizvoda svojih ruku da inspekcije mogu vidjeti da se potpunoma razlikuje od natkrivenih kamiona, strane ambalaže, kalibrirane i sortirane robe i sl.

Autor: Rajko Polić


Tagovi

Tržnice Inspekcije Birokracije Fiskalne blagajne Slavko Linić


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.