Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • SAD vs EU
  • 03.10.2019. 10:30
  • Washington, SAD

Trumpova administracija uvodi carinu na europske proizvode: na udaru vino, sir, viski

Odluka Svjetske trgovinske organizacije omogućila je SAD-u traženje odštete, ali se još čeka odgovor WTO-a i na postupak koji je Europska unija pokrenula protiv SAD-a. Iza svega su aviokompanije, a deblji kraj izvlače poljoprivredni proizvodi.

Foto: Pixabay/skeeze; Pixabay/geralt
  • 277
  • 24
  • 0

Ionako nategnuti odnosi Europske unije i SAD-a mogli bi biti dodatno narušeni nakon jučerašnje odluke Trumpove administracije. Naime, najavili su uvođenje carine od 25 posto na stotine europskih proizvoda među kojima su francuska vina, talijanski sir i škotski viski.

Nove takse najavljene su nakon što je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) presudila da SAD ima pravo uvesti carine do iznosa od 7,5 milijarda dolara kako bi nadoknadila štetu u avioindustriji. Carine su, pojašnjava New York Times, dio dugotrajne žalbe zbog subvencioniranja europskog proizvođača aviona Airbus i namijenjene su Sjedinjenim Državama za nadoknadu dijela gubitaka koje je američki proizvođač aviona Boeing pretrpio zbog europskih trgovinskih praksi.

SAD protiv Unije, Unija protiv SAD-a

"Presuda donesena u srijedu daje mogućnost Sjedinjenim Američkim Državama da nametnu carine od 7,5 milijardi dolara jer se na toliki iznos procjenjuje šteta, dok dvije strane pregovorima ne postignu rješenje ili organizacija ne odluči da je Unija ipak imala pravo na subvencioniranje Airbusa", objašnjavaju.

Naime, Svjetska trgovinska organizacija razmatra paralelni slučaj koji je Europska unija pokrenula protiv Sjedinjenih Država zbog subvencioniranja Boeinga, a Unija je sastavila vlastiti popis američkih proizvoda od 20 milijardi dolara koje bi mogla oporezivati ​​kao odgovor na odluku administracije Donalda Trumpa. Očekuje se da će Svjetska trgovinska organizacija tu odluku objaviti početkom sljedeće godine.

Inače, najveći dio novih carina koje bi trebale stupiti na snagu 18. listopada odnose se na proizvode iz Njemačke, Velike Britanije, Francuske i Španjolske. Povećanje carine povećat će cijenu uvoza europskih proizvoda za američke tvrtke i kupce, a što će utjecati na aviokompanije, proizvođače i potrošače. Popis proizvoda većinom se odnosi na poljoprivredne i prehrambene proizvode, a administracija planira uvesti porez od 25 posto i na uvoz parmezana, dagnji, kave...

Unija uzvraća uvođenjem carine na američke proizvode?

Odlukom Svjetske trgovinske organizacije okončan je petnaestogodišnji spor oko financijske pomoći koju Europa pruža glavnom proizvođaču aviona. WTO je još u svibnju presudila da je Europska unija ilegalno subvencionirala nekoliko Airbusovih modela. U srijedu ujutro je, pak, globalno trgovinsko tijelo objavilo da bi Sjedinjene Države mogle pokušati nadoknaditi 7,5 milijardi dolara štete nametanjem tarifa. Ovo je ujedno najveći odobreni iznos naknade štete u povijesti organizacije.

Europski dužnosnici rekli su da žele pregovarati o rješenju, ali da su također spremni odgovoriti uvođenjem nameta na američku robu. Povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstrom izjavila je još 23. rujna da Europska unija pokušava pregovarati a američkom stranom, ali da dosadašnji razgovori nisu doveli do sporazuma koji bi spriječio uvođenje novih carina. "Sjedinjene Države bile su voljne pregovarati, ali ne i odgoditi uvođenje svojih tarifa", rekla je Malmstrom.


Tagovi

SAD Donald Trump Carina Namet Vino Viski Sir


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).