Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište hrane
  • 06.09.2022. 18:00

Troškovi proizvodnje voća i povrća na rekordnim razinama, cijene proizvoda ih ne prate

U kombinaciji sa sušom i rekordno visokim temperaturama došlo je do smanjenja prinosa, ali cijene to ne prate. Proizvođači su gurnuti na rub opstanka

Foto: B.Sobodić/Depositphotos_deyangeorgiev2
  • 389
  • 104
  • 0

Proizvođači voća i povrća se nalaze na raskrižju. Sve veći računi za energente natjerali su ovaj sektor u Europskoj uniji da se bori za spas svojih proizvoda u trenutku intenzivne berbe, navodi Euractiv.

Mnogi su ostavili plodove svoga rada da trunu, dok se drugi pitaju nastaviti li uopće s proizvodnjom.

Na tržištu EU uglavnom dominiraju mliječni proizvodi i žitarice, ali sektor voća i povrća je osnova za osiguranje prehrambene sigurnosti, naveo je Luc Vanoirbeek, predsjedavajući Radne grupe za voće i povrće u udruženju poljoprivrednika EU Copa-Cogeca.

"Puno ljudi ovisi od ovog sektora, a ovu godinu moramo preživjeti", rekao je Vanoirbeek i istaknuo da su troškovi proizvodnje dostigli rekordno visoke razine, ali cijene proizvoda to ne prate.

Veliki troškovi proizvodnje povrća

Rastući troškovi energije su imali porazan učinak, rasli su i 12 puta od prosjeka. U Belgiji je jedan poljoprivrednik izjavio da je njegov godišnji račun iznosio 3.000 eura za energiju, a ove godine je iznos dostigao enormnih 50.000 eura.

Istovremeno su rasle cijene drugih inputa, posebno gnojiva. U kombinaciji sa sušom i rekordno visokim temperaturama došlo je do smanjenja prinosa. Proizvodnja rajčice je pala za 20 posto.

Proizvodnja rajčice je pala za 20 posto (Foto: Depositphoto/WHPics)

Cijena skladištenja voća sve veće

Voćari se suočavaju i s visokim cijenama skladištenja plodova. Započela je sezona berbe za 12 milijuna tona jabuke i 2 milijuna tona krušaka koje treba čuvati u hladnjačama.

Proizvođači će morati u kratkom vremenskom periodu odlučiti hoće li nastaviti berbu i svjesno ući u gubitak ili ostaviti plodove da trunu. Na globalnoj razini čak trećina hrane proizvedene za ljudsku prehranu se gubi ili baca zbog neadekvatnih rješenja za skladištenje i neefikasnih lanaca opskrbe.

Vanoirbeek smatra da obustavljanje berbe nije alternativa i oslanja se na neka inovativna rješenja kako bi ju spasila, uključujući kraće, pametnije sustave hlađenja praćene bržom prodajom. Međutim, to je otežano zbog poremećaja u lancu opskrbe.

Cijene skladištenja su visoke (Foto: R.Vojnović)

Rješenje se traži u brzoj prodaji po trenutnim cijenama, ali će to biti teško zbog problematičnih izvoznih tokova jer je tržište doživjelo značajne promjene. 

Poljska će ove godine imati rekordan prinos jabuke. U normalnim okolnostima najveći dio bi završio u Bjelorusiji i Ukrajini, ali će ove godine morati pronaći kupca na unutrašnjem tržištu EU.

Gdje će završiti višak poljskih jabuka?

Situacija je takva da troškovi proizvodnje rastu, a smanjuju se izvoz i potrošnja. Mnogi proizvođači se pitaju nastaviti proizvodnju naredne sezone ili ne. Za razliku od prethodnih kriznih situacija, sada im se čini da nema izlaza.


Tagovi

Povrće Voće Cijene povrća Troškovi skladištenja Luc Vanoirbeek Cijene voća


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]