Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trihineloza
  • 30.12.2021. 15:35
  • Osječko-baranjska, Osijek

Trihineloza na osječkom području - zasad oboljelo devet osoba

Pretpostavlja se kako je riječ o istom izvoru zaraze, a sve je prijavljeno i policiji koja je pokrenula kriminalističku istragu, doznaje Televizija Slavonije i Baranje.

Foto: Martina Popić (ilustracija)
  • 3.511
  • 395
  • 0

Na osječkom području zasad je utvrđeno devet osoba zaraženih trihinelom.

Kako doznaje STV, prvi slučajevi su se u tjednu uoči Božića počeli javljati na Infektivnoj klinici KBC-a Osijek.

"Odmah su alarmirane sve mjerodavne službe, ali i obaviješteni liječnici obiteljske medicine. Svi evidentirani slučajevi su iz okolice Osijeka, a meso nije prošlo veterinarski pregled", rekao im je dr. Nikola Kraljik iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. 

Pretpostavlja se, navode, kako je riječ o istom izvoru zaraze, a sve je prijavljeno i policiji, koja je pokrenula kriminalističku istragu.

Isti dan je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) objavila da Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače da su na tržnici Osijek tijekom razdoblja od listopada do kraja prosinca 2021. godine na tržište stavljeni suhomesnati proizvodi (kulenova seka, kobasice, slanina) proizvedeni u domaćinstvu Savo Nedić te da je u istima utvrđen parazit Trichinella spiralis.

"S obzirom na utvrđeno postoji mogućnost pojave trihineloze kod osoba koje su direktno konzumirali kupljene suhomesnate proizvode ili ih nisu na zadovoljavajući način termički obradili. Bolest se očituje nelagodnim osjećajem u trbuhu, grčevima, proljevom, bolom u mišićima (pogotovo u onim koji sudjeluju u disanju i žvakanju, ili velikim, često korištenim mišićima) te vrućicom", stoji u objavi.

Proizvodi, navode, nisu u skladu s Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane

Podsjećamo, trihineloza je parazitarna bolest do koje dolazi nakon unosa sirovog ili nedovoljno pečenog mesa, a uzrokuju je oblići iz roda Trichinella. 

Kako stoji na stranici Zavoda za javno zdravstvo, ne postoji adekvatno liječenje u trenutku kada ličinke prodru u mišiće. Za crijevnu fazu primjenjuje se albendazol, dok se u mišićnoj fazi bolesti daju analgetici za ublažavanje mišićne boli i antipiretici za sniženje temperature.


Tagovi

Trihineloza Trihinela Zaraza Zaraženo meso


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije