Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tehnologija i/ili tradicija
  • 16.11.2019. 07:30

Treća zelena revolucija je na pragu - može li robot zamijeniti farmera?

Primjena automatiziranih rješenja u sektoru poljoprivrede je činjenica koja dolazi. Može li robotika zamijeniti farmera na poljima? Mogu li automatizirani procesi poljoprivredu učiniti atraktivnom i privući mlade na selo?

Foto: Depositphotos/sompong_tom
  • 530
  • 36
  • 0

Razvojem IT industrije i njenom širokopojasnom primjenom počinje i priča o "pametnoj poljoprivredi". To je sinonim koji se veže za upotrebu informacijsko komunikacijskih tehnologija u različitim sektorima poljoprivredne proizvodnje. Mnogi kritičari smatraju da upravo IT sektor poljoprivredu vodi u tzv. Treću Zelenu Revoluciju.

Treća zelena revolucija je na pragu

Primjena senzora, geo-pozicioniranja sustava, analize velike količine podataka (enlg. Big Data), bespilotnih letjelica, dronova, robota... je stvarnost koja se u svjetskim privrednim granama događa upravo sada. Primjena navedenih resursa u poljoprivredi je bazirana na njihovom unaprjeđenju poljoprivredne proizvodnje, s posebnim naglaskom na optimalnu upotrebu poljoprivrednih resursa.

Proizvođači traktora udružuju snage - DataConnect postaje novi standard industrije?

Primarni cilj upotrebe informacijskih tehnologija i robotskih rješenja na farmama je optimizacija troškova i brzi povrat investicijskih ulaganja. Pored toga, primjenom ovih sredstava reducira se rad farmera, a njemu ostavlja prostora za strateško promišljanje i rad na investiranju i unaprjeđenju proizvodnje. Najčešće se tehnološka rješenja koriste u sadnji/sjetvi, berbi, kontroli korova, planiranju.

"Pametna rješenja" za kontrolu korova

Korovi i borba protiv istih iziskuju vrijeme, resurse i pravovremeno djelovanje. U tom procesu tvrtke Bayer i BASF kreirali su tehnološka rješenja u obliku robotskih uređaja koji ulaskom na parcelu snimaju sustav korova. Softverskim rješenjem razvrstavaju korove od kultura i pravovremeno djeluju.

Robot za uništavanje korova smanjuje upotrebu herbicida za 20 puta

Ovakav način aplikacije herbicida je dosta djelotvorniji i efikasniji za proizvođača. Tome doprinosi i način aplikacije koji je cjenovno učinkovitiji er se tvar aplicira direktno na tijelo korova ne zahvaćajući biljku. Ovakav način apliciranja je prihvatljiviji i s fitosanitarnog aspekta proizvodnje jer herbicid ne dolazi u izravan kontakt s biljkom, a i aplikacija herbicida je optimalna jer je određena površina tretirana točno određenom potrebnom količinom herbicida. Ovakvi roboti su većinom napajani solarnim panelima i u mnogim radnjama su dosta efikasniji od rada farmera.

"Mekana ruka" za branje plodova

Primjena robotike i informacijskih sustava u poljoprivredi posebno mjesto zauzima u ubiranju plodova, posebno plodova koji su mehanički zahtjevni za berbu. Najbolji primjer iz prakse je robot SWEEPER. Ovaj robot nastao je kao partnerstvo između Wageningen University & Research, uzgajivača paprike De Tuindershoek BV Nizozemskoj, Sveučilišta Umea u Švedskoj, Sveučilišta Ben-Gurion u Izraelu i Istraživačke stanice za uzgoj povrća i Bogaerts Greenhouse Logistics iz Belgije.

Robot ubere malinu za 10 sekundi i jeftiniji je od običnih berača?

Pokusi koji su izvedeni putem ovoga robota u stakleniku na paprici pokazuju da je njegova uspješnost ubiranja plodova u 24 efektivne sekunde 62%. Prognoze su da će se radna efektivnost ovoga robota u sljedećih 4-5 godina povećati uz dodatne modifikacije.

Digitalizacija: povratak ili odlazak sa sela

Prognoze su da će roboti u nadolazećem periodu imati značajnu ulogu u razvoju poljoprivredne proizvodnje i njenog optimiziranja. Pored toga, zbog tehnoloških karakteristika mogu biti idealna zamjena farmerima za nedostatak rane snage uzrokovane migracijama stanovništva.

Zbog pomjeranja starosne granice, roboti mogu biti idealna platforma za pomoć starijim farmerima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Nadalje, zbog svog vrlo preciznog rada roboti i digitalna rješenja su mnogostruko efikasnija u primjeni.

U šest godina broj mladih poljoprivrednika smanjio se za milijun!

Informacijski digitalne platforme i robotska rješenja mogu biti idealno rješenje za povećanjem atraktivnosti bavljenja poljoprivredom. Na taj način moguće je aktiviranje mladih farmera i buđenje njihovog poduzetničkog duha. Informacijske tehnologije u mnogim situacijama mogu biti most između farmera i tržišta proizvoda.

Napose svih navedenih činjenica ostaje vrlo važno pitanje: Mogu li roboti zamijeniti farmerovo iskustvo, nadoknaditi njegov instinkt u prognoziranju različitih pojava na farmi, strateški planirati i projektirati inovacije?!


Tagovi

IT poljoprivredna rješenja Robotizirana poljoprivreda Atraktivnost poljoprivrede Tradicija i/ili tehnologija Pametna poljoprivreda Roboti u poljoprivredi


Autor

Admir Hodžić

Više [+]

Magistar agronomije, s orijentacijom na ruralni razvoj, inovacije i proizvodnju zdravstveno ispravne hrane. Istražuje, analizira i dijeli zanimljive agro teme.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]