Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga OPGH Život
  • 09.03.2015. 10:30

Traži se ocjena ustavnosti Zakona o zemljištu!

"Zbog nerazumijevanja potreba OPG-a za zemljištem - izumiru hrvatska sela", navode iz udruge Život.

Foto: Udruga OPGH Život
  • 890
  • 102
  • 0

U subotu je u Satnici Đakovačkoj održana godišnja skupština Udruge hrvatskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Život u nazočnosti oko 150 članova. Udruga je najavila da će zatražiti ocjenu ustavnosti Zakona o poljoprivrednom zemljištu prođe li u obliku u kakvom je predložen.

Teško stanje u hrvatskoj poljoprivredi u najvećoj mjeri rezultat je neaktivne politike i nerada resornog ministarstva, ocjenjuju poljoprivrednici i dodaju kako je takvo stanje neodrživo. Trend je pada svinjogojske proizvodnje, a u posljednje vrijeme i govedarske je konstantan, no svjetlo na kraju tunela se ne nazire.

Prijedlog Zakona o zemljištu, prema mišljenju poljoprivrednika, stavlja u neravnopravan položaj obiteljska poljoprivredna gospodarstva u odnosu na velike sustave. Ovih dana kruži jedna istinita i tužna rečenica među poljoprivrednicima, ali saborskim zastupnicima, "Slavonija umire u tišini", rekao je stručni tajnik udruge Miroslav Kovač za Agroklub. A evo i zašto.

Obiteljska gospodarstva dobivaju zemljište na kapaljku!

"Prema našoj analizi, obiteljska gospodarstva su u zakup dobila sveukupno dosad 83 ha (jedna šestina zemljišta koje su nudi u zakup), a ostali (svi trgovački oblici) 417,1 ha (pet šestina zemljišta koje se nudi u zakup). Ističemo, podaci koje smo dobili analizom se temelje na informacijama sa službene stranice Agencije za zemljište", navode iz udruge Život.

Upozorivši da OPG-ovi ne mogu djelovati bez zemlje, ocijenjeno je da s prijedlogom koji je u saborskoj proceduri, poljoprivrednici nemaju izgleda za dobivanje zemlje na natječajima na kojima se pojave trgovačka društva.

Zakon koji opet pogoduje velikima

U Udruzi OPG-ova Hrvatske Život tvrde da država nastavlja sa "sramotnim favoriziranjem velikih interesa". "Od 140.000 hektara, koje se planira dodijeliti stočarima, preko 18.000 ha dobit će nekoliina velikih sustava kojima bi pripalo po 1.900 ha. Ostatak bi se raspodijelio čak na 48.000 OPG-ova, što je u prosjeku svega 2,5 ha", upozorio je Miroslav Kovač na netransparentnost Zakona.

Opća je ocjena, tvrde čelnici Udruge Život, da taj prijedlog zakona narušava ruralni razvoj i pogoduje daljnjoj depopulaciji, a zamjeraju i izostanak ozbiljnije rasprave u Saboru o Zakonu o poljoprivredi koju se, kako je rečeno, mora prepoznati kao stratešku granu.

Iz bodovanja izbaciti cjenovni kriterij

U udruzi Život zahtijevaju da se zemlja proda OPG-ovima, da se dodijeli domicilnom stanovništvu, da se iz bodovanja izbaci cjenovni kriterij te da se jasnije razjasni kriterij mladog poljoprivrednika i pojam stočara, jer da će se u protivnom stvoriti prostor za manipulaciju zemljom. Stoga u Životu traže javnu prezentaciju podataka o zemljištu.

"Obiteljska poljoprivredna gospodarstva ključ su opstanka sela. Jako i snažno poljoprivredno gospodarstvo je značajno za povećanje domaće proizvodnje poljoprivrednih proizvoda. Time se povećava i broj radnih mjesta", naglasio je Kovač.

Udruga Život mijenja lice HR poljoprivrede

A evo što su u Udruzi u proteklom razdoblju konkretno postigli svojim inicijativama, a sve ističemo - na volonterskoj osnovi. U okviru izravnih plaćanja, povećan je limit preraspodjele prema manjim i srednjim OPG-ima, a sredstva za potpore su uvećana za jednu milijardu kuna. Na inicijativu Udruge, Zakon o zemljištu je izmijenjen na način da se više bodova dobije za domicilnost, manje za cijenu, a ublaženi su i kriteriji iz gospodarskog programa na temu titula, uvjetnih grla, broja zaposlenih, te nepotrebno osnivanje zadruga kod korištenja pašnjaka.

Uspostavljena je, prema njihovim riječima, direktna suradnja sa Agencijom za poljoprivredno zemljište, te se inzistira na reviziji definicije stočara kod eventalne direktne dodjele zemljišta bez javnog poziva. Prema njihovim prijedlozima, uzgajivači sa matičnim stadom (u proizvodnji mlijeka) su prioritet!

U Zakon o poljoprivredi na nijihovu inicijativu unesena je djelomična zaštita od ovrha isplaćenih potpora, te definicija OPG-a. Udruga je pripremila i obrazac za prigovore za isplatu potpora iz 2012. na koji su se mnogi poljoprivrednici odazvali, dok su neki situaciju iskoristili pa su obrazac isprintali i prodavali, lažno se predstavljajući, čemu su članovi udruge stali na kraj.

Njihovo aktivno zastupanje interesa OPG-a čuli su i u parlamentarnom odboru za poljoprivredu, EU Parlamentu, Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu financija i vladi RH.

Foto: Udruga OPGH Život


Tagovi

Udruga Život OPG Miroslav Kovač Zakon o zemljištu Isplata potpora Natječaj Mladi poljoprivrednik Stočar Cjenovni kriterij Gospodarski program Direktna dodjela Radna mjesta Zaštita od ovrha


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]