Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organizirani prosvjed
  • 01.10.2015. 10:30

Traže poništenje svih natječaja za zemlju!

Tridesetak traktora i poljoprivrednih vozila okupilo se na prometnici kod farme Osatina između Ivankova i Retkovaca kako bi iskazali nezadovoljstvo ishodom javnog natječaja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta.

  • 645
  • 100
  • 0

Između Ivankova i Retkovaca se od srijede održava prosvjed ispred tvrtke Osatina grupe. Naime, prosvjeduje se zbog nezadovoljstva poljoprivrednika zbog provedenih natječaja za poljoprivredna zemljišta, kojim se, kako kaže nekoliko desetaka poljoprivrednika, pogodovalo tvrtki Bovis, sestrinskoj tvrtci Osatina grupe.

Tako su mnogi poljoprivrednici ostali bez nekoliko desetaka hektara zemlje, a sveukupno je riječ od oko 130 hektara. Problem je kako kažu, što su pravni sustavi i mala gospodarstva izjednačeni prilikom realizacije natječaja, a posljedice su sve veći gubici zemlje kod malih OPG-a.

Ostali bez zemlje koju obrađuju godinama

Upozoravaju da se pogodovalo velikim društvima, čak se tijekom natječaja mijenjao Zakon, a manja obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja godinama obrađuju zemlju ostala su bez nje. Kako problem nisu uspjeli riješiti pravnim putem, odlučili su se na prosvjed koji neće prekinuti dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Poljoprivrednici su u strahu da će, ukoliko se ovakva praksa nastavi, doći i do još većih gubitaka, a u pitanju su tisuće hektara. Prosvjed je organizirao Savez hrvatskih seljaka, a potpisnik prijave skupa je Milan Tovilo iz Vođinaca.


Tagovi

Prosvjed Osatina Zakon o zemljištu Savez hrvatskih seljaka Milan Tovilo Ivankovo Retkovac Natječaj Bovis


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.