Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robotizacija
  • 09.10.2021. 07:30

Tom mapira korove, a Dick ih spaljuje - kako izgledaju na terenu?

Robot Tom može mapirati 20 hektara dnevno. Nakon što on obavi posao, aktivira se Dick koji spaljuje korove.

Foto: Facebook/Small Robot Company
  • 493
  • 133
  • 0

Na tržištu se javlja sve više start-up tvrtki koje proizvode robote namijenjene poljoprivredi. Cilj im je smanjiti troškove rada, vremena i repromaterijala uz istovremenu proizvodnju dovoljno hrane za sve brojnije stanovništvo.

Jedna od novijih na sceni poljoprivredne robotizacije je britanska Small Robot Company (SRC) koja je razvila više robota, a riječ je o Tomu, Dicku i Harryju. Proljetos su objavili da je Tom komercijalno dostupan te da se počeo koristiti na britanskim farmama, objavio je Food and farming technology.

On koristi GPS i umjetnu inteligenciju za digitalno mapiranje usjeva. "Stvara pregled svake biljke na parceli, prepoznaje ih, mapira, a potom prati njihov rast", pojasnio je osnivač i predsjednik ove tvrtke Sam Watson Jones za euronews.

Dodao je da ovaj robot prikuplja različite podatke o usjevima poput zdravstvenog stanja biljaka i opskrbljenosti hranjivima. Trenutno ima mogućnost rada u pšenici, a očekuje se da će biti dostupan i za druge vrste. Na računalu se mogu vidjeti snimke zabilježene kamerama na temelju kojih se otkriva kakva je zakorovljenost u polju.

Nakon što Tom obavi posao, aktivira se robot Dick koji električnim udarima spaljuje korove, dakle, bez upotrebe kemikalija. 

20 hektara za osam sati

Tom može pokriti 20 hektara dnevno, prikupljajući šest terabajta podataka u periodu od osam sati. Kako kažu proizvođači, kompaktan je i otporan na vremenske uvjete, a može se koristiti tijekom cijele godine. Treći robot, Harry, u obliku je pauka i namijenjen je sjetvi usjeva. 

SRC je jedna od novijih agrotehnoloških tvrtki koja traži rješenja za budućnost agrara kojemu prijete nesigurnosti vezane uz klimatske promjene, rastući broj stanovnika i pritiske tržišta da hranu održi jeftinijom.

"Produktivnost poljoprivrede ne raste u proizvodnji najvažnijih prehrambenih kultura. Ako se nešto ne promijeni, mnogi će poljoprivrednici prestati s radom", upozorio je Watson Jones.

Više pogledajte u videu:


Tagovi

Roboti Tom Dick Korovi Small Robot Company


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]