Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slavonika
  • 05.03.2019. 13:50
  • Osječko-baranjska, Osijek

Tolušić: Studentima poljoprivrednih smjerova u slavonskim županijama 10.000 kuna stipendije

Dobru vijest čuli su danas studenti na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. Tko će i kada dobiti stipendiju - provjerite!

Foto: Apriori World
  • 1.673
  • 99
  • 0

Svi redovni studenti koji upišu višu godinu bilo kojeg poljoprivrednog smjera na fakultetima u slavonskim županijama dobit će godišnu stipendiju u iznosu od 10.000 kuna!, najavio je danas potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvarajući Slavoniku, četvrto izdanje nacionalne poljoprivredne konferencije na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta u Osijeku.

Mladi su, naglasio je, naša budućnost u koju treba ulagati i zato će im Ministarstvo poljoprivrede od ove jeseni financirati stipendije. "Nagradit ćemo njihov trud i znanje. I to je dio Projekta Slavonija – velikog i važnog, koji neće ostati samo na papiru", naglasio je Tolušić. 

Naime, sredstva za stipendiranje studenata od druge do pete godine osigurana su kroz projekt Slavonija. Odgovarajući na upite studenata, naglasio je i da budućnost hrvatske poljoprivrede vidi upravo u mladim poljoprivrednicima.

Europa stari, a mi smo ekonomija mladih poljoprivrednika

"Kažu da su mladi kritična i zahtjevna publika, ali upravo to i tražimo. Takva energija treba biti pokretač svima nama koji smo na pozicijama donošenja odluka koje će se odraziti na ove generacije koje dolaze. Njima smo odgovorni i njihov sud i mišljenje je važno. Europa stari, a mi smo ekonomija mladih poljoprivrednika. Dok Europa ima u prosjeku 6 posto mladih poljoprivrednika, Hrvatska ima čak 13 posto mladih. Prije dva tjedna ugovore o financiranju vrijedne gotovo 60  milijuna kuna potpisala su 163 poljoprivrednika iz slavonskih županija, a sredstva će se utrošiti za pokretanje poslovanja mladih poljoprivrednika i razvoj nepoljoprivrednih aktivnosti na selu.

Brojni studenti došli su na 4. konferenciju Slavonika 

Godinu smo započeli s ugovorenih 10,3 milijarde kuna projekata iz Programa ruralnog razvoja, a ove godine na raspolaganje stavljamo sva raspoloživa sredstva namijenjena do 2020. Posljednji statistički podaci dokazuju da se hrvatska poljoprivreda oporavlja i raste. Raste vrijednost poljoprivredne proizvodnje i realnog dohotka. Čak je i pokrivenost uvoza izvozom najviša u zadnjih 7 godina", rekao je ministar dodajući da je sektor poljoprivrede krenuo u pozitivnom smjeru, ali i da poljoprivreda nije ni propadala u godinu-dvije dana, pa se isto tako ne mogu u godinu-dvije vidjeti željeni efekti. 

Nabava hladnjača 

Uz stipendije, najavio je i nabavku dvadesetak hladnjača kojima će se pokriti cijela Hrvatska. Natječaj će biti raspisan tijekom ljeta, a hladnjačama riješiti veliki problem skladištenja plodova naših voćara i povrćara. "Država će napraviti kompletnu javnu infrastrukturu, a novac će ići iz Programa ruralnog razvoja, sve smo dogovorili s Europskom komisijom”, najavio je. 

Inače, Konferencija Slavonika se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Osječko - baranjske županije i grada Osijeka, a suorganizatori su Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta u Osijeku te Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.


Tagovi

Slavonika Stipendija Tomislav Tolušić Studenti


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).