Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fosfor u tlu
  • 17.10.2020. 18:00

Tla alarmatnom brzinom gube fosfor, ugrožena proizvodnja hrane? Kako ga sačuvati?

Jedan od većih problema je i taj što fosfor na tržištu postaje sve skuplji. Slijedom toga, manje bogate regije neće si moći priuštiti obnavljanje degradiranog zemljišta mineralnim gnojivima.

Foto: Depositphotos/Yarygin
  • 1.486
  • 154
  • 0

Tla alarmantnom brzinom gube fosfor, vitalni hranjivi sastojak svake biljke. Svjetska tla se trenutno iscrpljuju u ovom elementu unatoč velikom unosu kemijskih gnojiva. Afrika koja si ne može priuštiti korištenje mineralnih gnojiva, kao i Južna Amerika zbog neučinkovitog upravljanja fosforom te Istočna Europa u kojoj se događa kombinacija spomenuta dva razloga, imaju najveće stope iscrpljenja tog elementa. 

Glavni krivac - erozija

Nedavno objavljena studija u časopisu Nature Communications otkrila je kako će između 40 i 85% ukupnih gubitaka fosfora u svijetu biti uzrokovano erozijom. 

Autori rada procjenjuju da će ta pojava prouzročiti prosječne gubitke od 5,9 kg/ha svake godine. Također predviđaju kako će pomicanje gornjeg sloja porasti za dvije trećine do 2070. godine. 

Gornji sloj tla nestaje: Koje mjere očuvanja mogu pomoći?

"Čak ako bogatije regije uspiju upravljati plodnošću tla dodavanjem fosfora iz gnojiva, opskrba njime nije nimalo jednostavna", kažu stručnjaci. 

Fosfor sve skuplji na tržištu

Jedan od većih problema je i taj što fosfor na tržištu postaje sve skuplji.

Njegova cijena porasla je gotovo deseterostruko između 1961. i 2015. godine. Problem je što iz godine u godinu varira te time planiranje njegova korištenja predstavlja veći izazov. Nakon Velike recesije 2008. godine, fosfati i gnojiva dobivena izvlačenjem hranjivih sastojaka iz njega postali su četiri puta skuplji.

Slijedom toga, manje bogate regije neće si moći priuštiti obnavljanje degradiranog zemljišta mineralnim gnojivima. Afričku nevolju pogoršava loša prometna infrastruktura i skladišta, a tamošnji će poljoprivrednici prema procjenama morati platiti 2-6 puta više od europskih. 

Kako primjenjivati fosforna gnojiva u voćarstvu?

Iako je situacija u Europskoj uniji u cjelini dobra jer većina država može nadoknaditi gubitke dodavanjem ovog elementa iz mineralnih izvora, članice koje su se pridružile 2004. pa nadalje bore se da dođu do tih resursa.

Kina se s druge strane bolje snašla. Trenutno provode program za recikliranje fosfora, uključujući kanalizacijski mulj iz komunalnih otpadnih voda.

Brojne strategije i planovi za poboljšanje

Europska komisija prepoznala je eroziju kao glavnu prijetnju još 2006. godine, kada je predstavila svoju tematsku Strategiju o tlu. Procjenjuje se da je 12% kopnenog područja oštećeno ispiranjem vodom.

Prijedlog za Zajedničku poljoprivrednu politiku nakon 2020. uključuje dodatne standarde za zaštitu tla, poput zaštite od erozije i upotrebe postojećih podataka i znanja za provedbu uravnotežene gnojidbe. Dodatni elementi "nove zelene arhitekture", poput eko-sheme omogućit će državama članicama da osmisle prilagođenije intervencije i pruže potporu poljoprivrednicima koji provode korisne prakse. 

Komisija trenutno priprema i svoju Strategiju za kemikalije, dio Akcijskog plana nultog onečišćenja zraka, vode i tla. Njezin je cilj smanjiti rizike povezane s proizvodnjom i uporabom tih tvari, a očekuje se u narednim tjednima. 

Kako se 95% svjetske proizvodnje hrane oslanja na sposobnost biljaka da apsorbiraju hranjive tvari iz zemlje, njegova je degradacija glavni razlog za zabrinutost. 

Kako budući ZPP želi zaštititi tlo održivom uporabom?

Povećanje vegetacijskog pokrova, združena sjetva, malčiranje i uzgoj prilagođen topografiji neke su od tehnika za ublažavanje erozije.

"Korištenje ovih praksa ne bi samo poljoprivredu učinilo održivom, već bi pomoglo u očuvanju vodenih sustava", ističu istraživači. 


Tagovi

Fosfor Tlo Gubitak Erozija Proizvodnja hrana Europska komisija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Osijeku otvorena banka hrane

Danas je u Osijeku otvorena banka hrane. Osnovao ju je Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, a čemu je prethodio projekt infrastrukturnog opremanja,...

Više [+]