Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz plina
  • 23.04.2022. 07:30

Tko je u EU najviše ovisan o uvoznom prirodnom plinu?

Najveću potrebu za uvoznim plinom od država članica je imala Malta 104 posto, a za njom slijede Švedska 102 posto i Litva sa 101 posto

Foto: Depositphotos/mangz
  • 369
  • 35
  • 0

Stopa ovisnosti EU o uvozu prirodnog plina je velika. U 2021. godini iznosila je 83 posto. Prema podacima Eurostata to predstavlja smanjenje od tek jedan posto u odnosu na 2020. kada je ona iznosila 84 posto.

Ovaj trend ne predstavlja smanjenje potreba za tim resursom. Naime, većina država članica EU koristila je zalihe koje su uvezene prethodnih godina. Njihov pad je u 2021. bio najveći od početka vremenskog praćenja (2008.).

Najveću potrebu za uvoznim plinom od država članica je imala Malta 104 posto, a za njom slijede Švedska 102 posto i Litva sa 101 posto. Ove zemlje su povećale svoje zalihe.

Najmanja ovisnost zabilježena je za Rumunjsku (24%), Dansku (26%) i Nizozemsku (33%).

Podaci za države EU 

Utjecaj potencijalnog prekida uvoza treba uzeti u obzir važnost prirodnog plina u ukupnom energetskom miksu. Ovisnost o uvozu u Švedskoj, Finskoj i Estoniji je blizu 100 posto, no njegov udio u energetskom miksu tih zemalja je relativno nizak i kreće se od tri do osam posto.

Najveći udio ima Italija gdje iznosi 40 posto, a njena uvozna ovisnost je 94 posto. Na drugom mjestu je Nizozemska, ali je njena ovisnost puno niža. Razlog tome je domaća proizvodnja prirodnog plina.

Malta je imala najveći porast stope ovisnosti o uvozu prirodnog plina. U usporedbi s 2020., kada je to bilo 96 posto, došlo je do povećanja na 104 posto u 2021. godini. Za njom slijede Irska s povećanjem sa 64 na 71 posto i Rumunjska gdje je iznos povećan sa 17 na 24 posto.

Istovremeno je najveći pad zabilježen u Latviji sa 121 na 61 posto, Austriji sa 73 na 51 posto i Slovačkoj s 88 na 69 posto.

Treba napomenuti da se prirodni plin koristi prvenstveno kao ekološki najprihvatljivije gorivo te u petrokemijskoj industriji za proizvodnju umjetnih gnojiva i drugih proizvoda. Također, njegov nusprodukt, ugljični dioksid rabi se u stočarstvu i prehrambenoj industriji. 


Tagovi

Eurostat Gas Plin Europska unija Prirodni plin Ovisnost


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]