Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrounia
  • 24.09.2022. 07:30

Tko je Michał Kołodziejczak i zbog čega prosvjeduju poljoprivrednici u Poljskoj?

Do sada su u poljskoj organizaciji Agrounia ukazali na mnogobrojne probleme koji muče agrar ne samo Poljske nego cijele Europe. Njihov je vođa Michał Kołodziejczak

Foto: Agrounia
  • 1.318
  • 174
  • 1

Posljednjih nekoliko godina u Poljskoj su prosvjedi sve intenzivniji i mnogobrojniji, a iza njih stoji organizacija Agrounia čiji lider Michał Kołodziejczak privlači puno pažnje.

Do sada su ukazivali na mnoge probleme koji prate poljoprivrednike i ugrožavaju proizvodnju, ne samo u Poljskoj, nego u čitavoj Europi. 

Kołodziejczak je vrlo aktivan na društvenim mrežama gdje se gotovo svakodnevno javlja s polja, ulice, trgovine. Tako je ovoga tjedna na Facebooku objavio snimku uživo iz trgovine gdje komentira cijenu ulja. 

Michał Kołodziejczak: Repica pojeftinila, ulje nije

Kaže kako je prije nekoliko mjeseci ulje koštalo oko 8 poljskih zlota (1,70€), a sada je gotovo 13 zlota za litru (2,73€). "Repica je pojeftinila, ulje nije. Unatoč značajnom padu cijene uljane repice, cijena ulja u trgovini je visoka. Tako je s poskupljenjima: Jednom kada cijena poraste, tu i ostaje."

Agrounia koju vodi, kroz cijelu godinu organizira manje i veće prosvjede. Na probleme u svinjogojstvu ukazali su prošle godine kada su na ulice istovarili hrpu stajnjaka, onda su blokirali tvornicu gnojiva zbog visokih cijena, proljetos su reagirali zbog loše situacije na tržištu jabuka, ljetos se bunili zbog jeftinih ukrajinskih žitarica koje ruše cijenu domaćima, a intenzivno su sudjelovali i u prosvjedima protiv izgradnje središnje zračne luke optužujući vladu da im želi ukrasti zemlju. 

Spas ruralnog prostora

"Glavni motiv za prosvjede je to što možemo izgubiti svu imovinu koju su obrađivale mnoge generacije", izjavio je Kołodziejczak u intervjuu za Onet istaknuvši da se ne zalaže samo za poljoprivrednike nego za spas ruralnog prostora. 

Iz intervjua saznajemo da ovaj 33-godišnjak ima 20 ha zemlje. Cijela obitelj je posvećena poljoprivrednoj proizvodnji. Njegov otac i brat posjeduju po nekoliko desetina hektara. Zemlju obrađuju zajedno, ali imaju zasebne račune. Prigovaraju mu što vozi Lexus i nije tipičan seljak, a on ističe da nakon radnog vremena na imanju, izvodi poljoprivrednike na ulice i bori se za poljsko selo.

Papir i bojice za ministra

Ovih je dana sudjelovao u emisiji s Januszom Kowalskim, zamjenikom ministra poljoprivrede. Kołodziejczak je izjavio da Kowalski nije upoznat s agrarom i da je za njega ova pozicija samo prolazna. U studio je donio plakat u kojem ga proziva da je provokator, a poklonio mu je papir i bojice da crta traktore, njive i livade i da time završi svoju avanturu u sektoru poljoprivrede.

Bore se i za potrošače

Lider Agrounije navodi da je sada nemoguće organizirati proizvodnju bez kredita. Problem nastaje kada poljoprivrednici ne mogu prodati svoje proizvode, zbog čega ostaju bez imanja koja su sticali kroz nekoliko generacija.

Rekao je da se bore i za potrošače, da ne moraju kupovati krumpir iz Ujedinjenog Kraljevstva ili Maroka, krastavce i kupus iz Španjolske. Organizacija pod njegovim vodstvom ukazuje da je lakše pasti u beznadno siromaštvo na selu, nego u gradu.

Trgovački lanci dominiraju tržištem

Veliki dio borbe je usmjeren protiv djelovanja korporacija koje žele diktirati cijene, otkup. Ukazali su na tvrtke i trgovačke lance koji su bojkotirali krumpir iz Poljske te ga uvozili. Na taj su način rušili cijenu i uništavali proizvođače. 

U Agrouniji ističu da se na taj način seljake dovodi do svršenog čina: "Možemo kupiti od vas, ali morate smanjiti cijene", pojasnio je Kołodziejczak u intervjuu.

Proizvođači u takvim uvjetima ne mogu zatvoriti svoje financije i nadoknaditi ulaganja. "Ne ostaje ništa osim da se plate računi, kupi hrana za obitelj, isplate radnici, plati rata kredita. To je omča oko vrata seljaka i ubija se slobodno tržište", upozorio je dodajući da je u njegovoj zemlji sve manje malih farmi, a svaki dan 50 farmera napusti ovaj posao jer više nemaju snage baviti se korporacijama.


Tagovi

Poljska Agrounia Michał Kołodziejczak Protesti poljoprivrednika Mučki provokator Poljski poljoprivrednici Korporacije


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/