Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fatalan propust za Hrvatske vode
  • 03.08.2014. 10:25

Tko je kriv za probijanje nasipa?

Tragedija koja je pogodila ovaj kraj ogromnih je razmjera i mještani ne žele prihvatiti nametnuta rješenja, traže pravu i istinitu istragu.

Foto: freedigitalphotos.com
  • 354
  • 46
  • 0

Štete od poplava koje su u svibnju pogodile istok Hrvatske i dalje nisu sanirane, a mještani pogođenih naselja revoltirani su odnosom države prema nastalim štetama. Iz tog razloga odlučili su uzeti stvar u svoje ruke i pronaći krivce za ovu katastrofalnu nesreću.

Prikupljeno 1.300 potpisa mještana

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru zaprimilo je kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog probijanja nasipa, a do sada je prikupljeno više od 1.300 potpisa mještana, prenosi Glas Slavonije. Mještani poplavljenih sela od DORH-a zahtijevaju provođenje detaljne istrage i utvrđivanje odgovornosti. Mještani poplavljenih sela krivcima za nezapamćenu poplavu smatraju Hrvatske vode i Republiku Hrvatsku. Upozoravaju kako do katastrofe nije došlo zbog prelijevanja savske vode preko krune nasipa, nego zbog puknuća tek obnovljenog dijela nasipa. Smatraju kako Hrvatske vode nisu na propisan način ispitale tlo prije rekonstrukcije nasipa i, iako ne očekuju da odgovorni priznaju kako nasip nije prirodno puknuo, ipak žele odgovore.

Odvjetnicima 20 % iznosa u slučaju dobivanja spora

Jedan od inicijatora, Mladen Đaković iz Rajevog Sela izjavljuje: "Tražimo da institucije odrade svoj posao i pronađu stvarnog krivca, jer to je naše pravo, a hoće li to biti Hrvatske vode ili Republika Hrvatska, nama je manje važno." Zasad su prikupili više od 1.300 potpisa, a ističu kako svi punoljetni mještani imaju pravo pokretanja postupka, a na naknadu stvarne štete imaju pravo i djeca. Odlučni su izboriti se za svoja prava, od krivca naplatiti svu materijalnu štetu, ali i naknadu za pretrpljene duševne boli.

Kontaktirali su odvjetničke timove iz Županje i Zagreba i uvjereni su da imaju čvrste argumente s kojima će krenuti u iscrpljujuću pravnu bitku. U ugovorima koje će ovi odvjetnički timovi potpisati s mještanima dogovorit će se troškovi: 20% iznosa u slučaju dobivanja spora, a u slučaju gubljenja odvjetnički uredi će snositi troškove suđenja. Uvjereni su u pobjedu, ali do pokretanja postupka žele ostati anonimni zbog sprječavanja bilo kakvih pritisaka.

"Krivci za ovu nesreću moraju odgovarati i isplatiti punu odštetu za sve ono što nam je uništeno", ogorčeni su mještani.

U prvim danima nakon poplava bilo je rečeno da će država nadoknaditi punu štetu na objektima i imovini, no već nedugo poslije na teren su izašle komisije te raznim restrikcijama i zakonskim aktima procijenile da će šteta biti namirena samo na stambenim objektima, i to ne izdašno. Stanovnici Gunje proveli su analizu na deset kuća i utvrdili da kada se, prema Vladinim kriterijima, obnavlja stambeni prostor država pokriva samo 35 - 42 % štete. "Krivci za ovu nesreću moraju odgovarati i isplatiti punu odštetu za sve ono što nam je uništeno", poručuju ogorčeni mještani, spremni za dugu pravnu bitku.

Nezadovoljstvo stanovnika iz dana u dan sve je veće, svaki dan ukopavaju se nove žrtve koje su posljedica poplava, duševna bol je teška, a rane svježe. Tragedija koja je pogodila ovaj kraj ogromnih je razmjera i mještani ne žele prihvatiti nametnuta rješenja, već traže pravu i istinitu istragu.

Foto: freedigitalphotos.com


Tagovi

Poplave u Slavoniji Rajevo Selo Gunja Hrvatske vode Kaznena prijava Državno odvjetništvo Puknuće nasipa Mladen Đaković

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]