AgroKlub.ba

\

Poljoprivredne vijesti

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Poljoprivredne vijesti » Tek 30% OPG-ova u EU vode žene!

Tek 30% OPG-ova u EU vode žene!

Prava žena na selu

Tek 30% OPG-ova u EU vode žene!

Datum: 13.11.2016. 08:00

Kategorija:

Poljoprivredne vijesti

Uvjeti života na selu razlikuju se između država članica EU, no tipično za većinu ruralnih sredina jest da nemaju adekvatnu društvenu, socijalnu i komunalnu infrastrukturu kao niti usluge koje su nužne za normalno funkcioniranje svakodnevnog života.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva glavni su nositelji poljoprivredne proizvodnje u Evropskoj uniji, a svega s oko 30% njih upravljaju žene! Istaknule su to zastupnice u Evropskom parlamentu Marijana Petir i Maria Lidia Senra Rodriguez, na zajedničkoj sjednici Odbora za ženska prava i ravnopravnost spolova i Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropskog parlamenta u Bruxellesu predajući izvješće o ženama i njihovoj ulozi u ruralnom prostoru.

Uvjeti života na selu razlikuju se između država članica, no tipično za većinu ruralnih sredina jest da nemaju adekvatnu društvenu, socijalnu i komunalnu infrastrukturu kao niti usluge koje su nužne za normalno funkcioniranje svakodnevnog života.

"Nedostatak osnovnih uvjeta na selu kao i kriza u poljoprivredi razlog su odlaska mladih sa sela što ima direktan utjecaj na provođenje poljoprivredne politike i smanjuje potencijal ruralnih područja", rekla je zastupnica Petir te pozvala na korištenje instrumenta iz Evropskog fonda ruralnog razvoja koji omogućava da se uvede potprogram za žene poljoprivrednice što niti jedna država članica do sada nije učinila.

Traži bolje životne i radne uvjete za žene

Upozorile su kako žene na selu nisu homogena skupina, već se bave različitim aktivnostima te uz to brinu i o obitelji, mladim i starim članovima, a taj njihov rad je nerijetko nevidljiv što se odražava i na njihova socijalna prava, stoga su stava da države članice trebaju u potpunosti provesti postojeće zakonodavne akte kako bi se izbjeglo nejednako postupanje i diskriminacija žena.

Značajan broj žena na selu nema zdravstveno i mirovinsko osiguranje, nema plaćeni porodiljni dopust, nema mirovinu, a ako je i ima onda je bitno niža od mirovine muškarca, dok gotovo 50% ruralnih žena ne ide na godišnji odmor i nema dovoljno instrumenata kako bi uskladilo privatni i poslovni život.

Važno je, zaključeni je, da države članice osiguraju potpunu informaciju o instrumentima financiranja koji su ženama u ruralnom području na raspolaganju kroz europske fondove kako bi se uspostavili bolji životni i radni uvjeti za njih, uključujući i pristup obrazovanju te povoljnim kreditima za poduzetnice i nositeljice obiteljskih gospodarstava.

Foto: Goodluz/bigstockphoto.com

Broj pregleda članka: 1172; Uspješnost članka: 58.6

Tagovi: OPG, Europski parlament, Obiteljska gospodarstva, Žene, Žene na selu

Ključne riječi članka: tek, 30, posto, opg, ova, u, eu, vode, zene, ruralnih


Karolina Tušek

Svi tekstovi autora

Autorica Karolina Tušek

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!