Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja sjemena
  • 09.11.2021. 07:30
  • Italija

Syngenta htjela kupiti talijanskog proizvođača sjemena - Draghi uložio veto?

Ovo je prvi puta da je Italija iskoristila svoju takozvanu zlatnu moć na preuzimanje tvrtke iz poljoprivredno-prehrambenog sektora.

Foto: Depositphotos/DLeonis
  • 553
  • 86
  • 0

Italija je spriječila grupaciju Syngenta koja je u kineskom vlasništvu da kupi Verisem, tamošnjeg proizvođača sjemena povrća, kazali su vladini dužnosnici ističući predanost premijera Maria Draghija da zaštiti ključnu talijansku imovinu od neželjenih stranih ponuda. 

Kako piše reuters, odluka je donesena na sjednici vlade još 19. listopada, ali nije javno objavljena.

Do sada je tu tzv. "zlatnu moć" koristila kako bi blokirala neželjene ponude i preuzimanje tvrtki koje se smatraju strateški važnima poput telekomunikacijskih, bankarskih te zdravstva. No, ovo je prvi puta da je iskoristila veto na preuzimanje poslovnog subjekta iz poljoprivredno-prehrambenog sektora. 

Inače, kineska korporacija ChemChina koja je u vlasništvu države, kupila je 2017. tadašnju švicarsku grupu Syngenta za 43 milijarde dolara, dok je za kupnju talijanskog Verisema ponudila oko 200 milijuna eura.

Ne žele da Azija preuzme tržište sjemena

Tu je talijansku tvrtku na prodaju stavio američki investicijski fond Paine Schwartz and Partners, a na svojoj internetskoj stranici su je predstavili kao globalnog proizvođača sjemena s pogonima za preradu u Nizozemskoj, Italiji, Francuskoj i Sjevernoj Americi. 

Kako bi ih zaustavili, poljoprivredna udruga Coldiretti zatražila je od premijera Draghija da blokira preuzimanje te tvrtke od strane Syngente tvrdeći da bi tada strateška proizvodnja sjemena povrća i začinskog bilja bila premještena u Aziju što bi narušilo globalnu ravnotežu. Treba napomenuti da su brandovi Verisema i nama dobro poznati proizvođači sjemena Franchi Sementi, Royal seeds te slovenska Semina. 

"Hvala premijeru Draghiju i ministru Patuanelliju što su obranili talijanski opskrbni lanac i stavili veto na prodaju Verisema", komentirao je za EFA News Luigi Scordamaglia, glavni direktor Coldirettijeve zaklade Filiera Italia.

Osvrnuo se na to da je riječ o strateškom sektoru nacionalnog gospodarstva i prehrambene sigurnosti. "Zbog toga je potrebno prepoznati inozemne pokušaje špekulacije s imovinom koja je važna za poljoprivredu, a time i za cijeli proizvodni lanac Made in Italy", zaključio je.

Glasnogovornik Syngente odbio je Reutersu dati komentar rekavši da su to sve glasine i nagađanja. Također, ni nadležna tijela tvrtke Verisem im nisu odgovorila na upit o prodaji.

Italija je do sada četiri puta od 2012. iskoristila veto kako bi blokirala strane interese u svojoj zemlji. Također, trenutno istražuju prodaju firme koja proizvodi visokotehnološke dronove za oružane snage kineskim državnim investitorima.


Tagovi

Italija Veto Syngenta Verisem Zlatna moć Azija Kina Prodaja Ponuda Strateški interes Proizvodnja sjemena Sjeme povrća


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?