Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište gnojiva
  • 23.01.2023. 18:00

Svjetske cijene gnojiva padaju - što se očekuje u prvoj polovici godine?

I dalje se slabo prodaju jer poljoprivrednici izbjegavaju izlagati se visokim troškovima dok su cijene njihovih proizvoda neizvjesne

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 9.594
  • 635
  • 0

Cijene gnojiva padaju u svijetu, a isto se događa u Europi. Primjerice, u njemačkim uvoznim lukama od studenog 2021. godine cijene uree, kalcij amonij nitrata (KAN) i fosfornog gnojiva su prošle turbulencije na tržištu i sada su skoro iste, piše Agrarheute. Zanimljivo je da su ondje za kalijeva ostale nepromijenjene, ali su pale na svjetskom tržištu.

Dušična jeftinija, ali ne padaju cijene za kalij i fosfor

Cijene dušičnih su padale i posljednjih deset dana kupovina je ograničena, a manja je i cijena prirodnog plina u Europi što je smanjilo troškove proizvodnje. Trend pada bilježe i one za fosfat u sjevernoj Africi, dok su za dijamonijev fosfat (DAP) u Americi i Europi blago porasle. Za potašu u Europi, koja ovisi od Rusije i Bjelorusije, ostale su visoke, ali su pale u SAD jer su kanadski proizvođači dali znatno jeftinije ponude za Srednji zapad.

U Njemačkoj KAN košta 585 eura po toni što je 30 eura manje nego sredinom prosinca i oko 100 €/t manje nego u studenom, što je najniže od studenog 2021. Cijene uree sredinom siječnja bile su 640 €/t, što je 130 eura manje nego početkom prosinca i 190 eura manje nego početkom studenog. Otopina amonij nitrat uree (AHL) pala je na manje od 590 €/t, skoro 70 eura manje nego početkom prosinca.

Njemački farmeri za Kornkali (kalijevo gnojivo premium kvalitete) trenutno moraju platiti 580 eura po toni što je 10 eura više nego na početku prosinca, ali više i od studenog. Diamonij fosfat DAP koštao je 790 eura po toni. To je skoro 10 eura manje nego u prosincu i oko 105 eura manje nego početkom studenog.

Cijena će nastaviti padati? 

Bloombergov indeks cijena gnojiva u Sjevernoj Americi je prošli tjedan došao na 673 dolara (620,96 eura) za tonu. To je najniža razina od lipnja 2021.

"Pad troškova mogao bi ohrabriti poljoprivrednike da ponovo počnu primjenjivati više gnojiva, potičući proizvodnju, što će pomoći da se smanje troškovi hrane za potrošače koji su također pogođeni povijesnom inflacijom", rekao je Aleksis Maksvel, Bloombergov analitičar.

No, ona se globalno i dalje slabije prodaju, jer poljoprivrednici izbjegavaju izlagati se visokim troškovima dok su cijene njihovih proizvoda neizvjesne.

Zbog niže cijene prirodnog plina, koji je glavna sirovina za proizvodnju dušičnih, očekuje se i pad cijena gnojiva u prvoj polovici godine.


Tagovi

Cijene uree Cijene amonija Gnojivo Tržište gnojiva Cijene gnojiva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]