Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Referendum o hrani
  • 30.09.2018. 12:00

Švicarski poljoprivrednici i zeleni izgubili na referendumima o hrani

Pravedna prehrana i suverenost hrane - teme su dva referenduma koji su protekle nedjelje održani u Švicarskoj. Ni jedna inicijativa nije prošla. Inicijatori krive vladu i političke stranke.

Foto: Bigstockphoto/zhudifeng
  • 650
  • 43
  • 0

Švicarski zeleni i švicarski poljoprivrednici pokrenuli su dva referenduma koji su protekle nedjelje održani u toj zemlji koja drži do svoje poljoprivrede. Mnogi Švicarci smatraju kako je domaća poljoprivreda ugrožena uvozom jeftine hrane koja, osim toga, ruši i visoke švicarske standarde. 

Ipak nedovoljno da referendumi prođu. Krenimo od početka. 

Pravedna prehrana i suverenost hrane

Prvi referendum kojega je inicirala švicarska Zelena stranka odnosi se na "pravednu prehranu" kojom pozivaju saveznu vladu da promiču ekološku i pravednu proizvodnju hrane koja uvažava i dobrobit životinja. Oni su predložili i uvođenje detaljnijeg označavanja proizvoda i donošenje mjera protiv bacanja hrane

Drugi je referendum inicirao švicarski poljoprivredni sindikat Uniterre, a odnosi se na "suverenost hrane" te se njime traži radikalniji preustroj poljoprivrednog sektora, s većim fokusom na manja obiteljska gospodarstva. Uz to, predložili su zabranu genske tehnologije, mjere koje će povećati broj zaposlenih u poljoprivredi, određivanje pravednijih cijena za sve proizvode, ali i veće namete na uvezenu hranu.

Dakle, ovi su aktivisti prikupili 100.000 potpisa kako bi osigurali glasanje na nacionalnoj razini, navodi BBC.  

Vjerovali su u podršku javnosti

Mnogi su švicarski poljoprivrednici podržali ove prijedloge s obzirom da cijena mlijeka pada, a u prosjeku se zatvara oko 1.000 švicarskih farmi godišnje. Mnoge od njih su tradicionalne alpske mljekarske farme.  

Vjerovali su i u podršku javnosti iako su izlazne ankete pokazale da će rezultati biti tijesni. No, čak i nisu bili tako tijesni. 

Prva je inicijativa, dakle "pravedna prehrana" osvojila 39% glasova, a druga, koju su inicirali poljoprivrednici i odnosi se na suverenost hrane, osvojila je tek 32% glasova

Inicijative su uglavnom podržane u dijelu zemlje s francuskim govornim područjem i u većim središtima, dok je većina njemačkog i talijanskog govornog područja glasala protiv inicijativa, izvještava Swiss Info

Inicijativama se protivila politika

Svakako treba napomenuti kako se ovim inicijativama protivila švicarska vlada jer su smatrali da bi oba zahtjeva mogla dovesti do porasta birokracije i cijena, ali i da bi doveli u pitanje međunarodne trgovinske sporazume u toj zemlji. Ondašnja politika smatra kako Švicarska već podržava napore koji se tiču dobrobiti životinja kao i ekološke metode proizvodnje te međunarodne standarde kvalitete. 

Inicijatori su na kraju priznali poraz tvrdeći kako su na rezultate refrenduma utjecaja imale vlada i političke stranke. I dalje stoje pri tome kako će švicarski seljaci ustrajati, tim više što je ova javna rasprava podigla svijest građana o hrani i poljoprivrednim pitanjima u toj zemlji. 


Tagovi

Referendum o hrani Pravedna prhrana Hrana Suverenost hrane


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]