Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatska poljoprivredna politika
  • 29.08.2016. 16:30

Svi daju ruku u vatru za OPG!

Najvažniji predstavnici stranaka i koalicija koji će imati istaknutu ulogu u novoj Vladi RH iznijeli glavne elemente stranačkih i koalicijskih programa za razvoj hrvatske poljoprivrede!

  • 2.762
  • 380
  • 0

Bolji odnos prema obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima - kao i prema poljoprivrednom zemljištu, zaštita nacionalne poljoprivredne proizvodnje od nelojalne konkurencija i njeno povezivanje s javnim sektorom.

To su glavni elementi stranačkih i koalicijskih programa za razvoj hrvatske poljoprivrede koje su iznijeli najvažniji predstavnici stranaka i koalicija koji će imati istaknutu ulogu u novoj Vladi RH na današnjem okruglom stolu "Hrvatska poljoprivredna politika u razdoblju od 2016.-2020.".

Koje mjere bi najviše pomogle selu?

Okrugli stol održan je u organizaciji Zbora agrarnih novinara pri HND-u i Društvo agrarnih novinara Hrvatske, a u raspravi su sudjelovali Anita Sušac - Bandić Milan 365, "Koalicija za premijera", Željko Kraljičak - HDSSB, Tugomir Majdak - HDZ, Ana-Marija Petin - HSS, "Narodna koalicija", Davor Romić - Most nezavisnih lista i Tihomir Lukanić - Promijenimo Hrvatsku, "Jedina opcija".

HSS-ovka Ana-Marija Petin ispred Narodne koalicije obećava donošenja zakona o OPG-u kojim će biti definirane njegova prava i obaveze, koji će omogućiti korištenje poreznih olakšica i pristup jeftinijim izvorima financiranje. Zemljište u državnom vlasništvu treba dati domicilnom stanovništvu, kako kaže Petin:

HSS: Pogledajte PDV u okolnim zemljama!

"90% naših OPG-ova obrađuje površinu manju od 10 hektara. Zemlju treba okrupniti da oni dođu do optimalnih obradivih površina i pri dodjeli državnog poljoprivrednog zemljišta dati prednost domicilnom stanovništvu.

"Pri dodjeli državnog poljoprivrednog zemljišta dati prednost domicilnom stanovništvu", Ana-Marija Petin - HSS, "Narodna koalicija".

PDV na repromaterijal smanjiti. Ne može naš seljak biti konurentan stranom kada je PDV u Njemačkoj 7%, Nizozemskoj 6, Sloveniji 10, a Mađarskoj 9,5%.

Hrvatska poljoprivredna politika u razdoblju od 2016.-2020.

HDZ: Preko 450 tisuća ha mladim poljoprivrednicima

Njen najveći politički oponent, Tugomir Majdak, iznio je glavne točke poljorpivrednog programa HDZ-a kojeg je izrađivalo 114 stručnjaka. Majdak najavljuje mjenjane zakona o poljoprivrednom zemljištu. Zemlju će u nasljedstvo dobiti oni koji je obrađuju, vodit će se računa o kvaliteti tla državnog poljoprivrendog zemljišta, a preko 450.000 hektara neobrađenog poljoprivrednog zemljišta dati će se na korištenje mladim poljoprivrednicima, kako najavljuje Majdak. U HDZ-u planiraju i izmjene programa ruralnog razvoja.

Preko 450.000 hektara neobrađenog poljoprivrednog zemljišta dati će se na korištenje mladim poljoprivrednicima, Tugomir Majdak, HDZ.

"16 mjera je puno. Treba se strateški odrediti i usmjeriti dostupna sredstva", kaže Majdak.

HDSSB: 6 tisuća kuna potpora za neobrađivanje zemlje!?

Željko Kraljičak, HDSSB, kaže kako je jedina konstanta u svim mandatima hrvatskih ministara poljoprivrede pad poljoprivrede. "Treba mjenjati politiku prema hrvatskoj poljoprivredi i mi ćemo to napraviti. Jutros sam razgovarao s jednim slavonskim proizvođačem mlijeka kojem je njegov otkupljivač dao nalog da smanji količinu za otkup sa 70.000 na 50.000 litara mlijeka. Ne može se dobivati 6.500 kuna po hektaru potpora za neobrađivanje poljoprivrednog zemljišta, a 1.500 kuna za obrađivanje.

Mi svakom OPG-ovcu obećajemo 15.000 eura potpora. Oni su ti koji žive u prostoru i stvaraju dodanu vrijednost", kaže Kraljičak.

Mi svakom OPG-ovcu obećajemo 15.000 eura potpora. Oni su ti koji žive u prostoru i stvaraju dodanu vrijednost, Željko Kraljičak, HDSSB.

Kraljičkova friška informacija o odnosu otkupljivača, sestrinskih tvrtki u vlansištvu stranih lanaca, prema domaćim proizvođačima samo je odraz aktualnog ekonomskog rata u kojem zapad EU favorizira svoju proizvodnju na štetu domaće.

MOST: Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi krucijalan

Zato predstavnik Mosta i ministar poljoprivrede u tehničkoj Vladi Davor Romić kaže kako je zakon o nepoštenoj trgovačkoj praski krucijalan zakon za hrvatsku poljoprivredu. "Mi smo imali sedam povjerenstava, zakon je gotov i naš je cilj da on saživi", kaže Romić te dodao vezano uz poljoprivredno zemljište:

"Godišnje gubimo 10 milijardi kuna prihoda nestavljanjem poljoprivrednog zemljišta u funkciju. Taj gubitak je odraz dosadašnjih hrvatskih vlada koji su donjeli 23 zakona vezano uz poljoprivredno zemljište. U tim Vladama na čelu Ministarstva poljoprivrede HDZ je bio 5.800 dana, HSS 1.900, SDP 1.400, a Most 220", kako je izračunao Romić.

Godišnje gubimo 10 milijardi kuna prihoda ne stavljanjem poljoprivrednog zemljišta u funkciju, Davor Romić, Most.

Svim političkim akterima zajedničko je da treba povezati hrvatsku poljoprivrednu proizvodnju s javnim sektorom. Uzor treba biti Austrija. Tamo se na primjer može konzumirati samo hrana koja je prije najviše 48 sata ubrana iz voćnjaka.

Apsurdni zakoni

"Mi trebamo mijenjati zakone. U hrvatskim školama djeci se dijeli, voće, ali se nigdje ne spominje domaći proizvođač. Stoji samo da onaj tko donosi voće mora biti registriran kao trgovac voćar", kaže Kraljičak.


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]