Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farme nerčeva
  • 31.01.2021. 12:00

Švedska i Danska zabranile uzgoj nerčeva zbog koronavirusa

Nakon izbijanja zaraze na farmama nerčeva Švedska je zabranila njihov uzgoj. Isto to je učinila i Danska koja je prije par mjeseci naredila njihovo usmrćivanje, a sada farmerima treba isplatiti odštetu.

Foto: Depositphotos/AlgimantasB
  • 113
  • 115
  • 0

Švedska zabranjuje uzgoj nerčeva do kraja ove godine kako bi otklonila rizik širenja zaraze novih sojeva koronavirusa među ljudima, priopćila je tamošnja vlada. To znači da uzgajivači trenutno mogu zadržati životinje, ali ih ne smiju reproducirati u nadolazećoj sezoni parenja, pojašnjava farmer.pl .

Ta je država zabilježila slučajeve zaraze ovim virusom na nekoliko uzgajališta, iako su vlasti u prosincu izjavile da nije utvrđeno da one nose mutirani soj kao što je to slučaj bio u Danskoj, koja je također zabranila njihov uzgoj do 2022. godine, piše reuters.

Ondje su, podsjetimo, u studenom prošle godine usmrtili njih preko 17 milijuna jer su istraživanja pokazala da u sebi nose mutirani SARS-CoV-2 koji se može proširiti na ljude. Tada je stotine farmi pretrpjelo značajne gubitke, a vlasti su među ljudima pronašli njegove mutirane sojeve.

Odštete za farmere

Kako javlja Financial Times, uzgajivači bi uskoro trebali dobitio odštetu za eutanaziju životinja, za što je vlada izdvojila 19 milijardi danskih kruna (oko 2,5 milijardi eura). Shodno tome, prosječni farmer bi radi toga trebao dobiti naknadu od oko 360.000 eura, zatim oko milijun i dvadeset tisuća eura za izgubljenu dobit te oko 170.000 eura za kapitalne troškove.

"Na sreću, u Švedskoj mutirani virus nije ušao na farme", izjavio je tamošnji ministar financija, Per Bolund, ali i dodao da uzgajališta ipak ostaju čimbenici daljnjih rizika koje moraju uzeti u obzir kada je riječ o suzbijanju Covida-19.

Treba spomenuti i to da znanstvenici iz Rusije i Finske rade na proizvodnji cjepiva za nerčeve, a protiv koronavirusa. 


Tagovi

Covid Farme Odšteta Zabrana uzgoja Nerčevi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]