Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 10.11.2021. 07:30

Sve veći broj europskih farmi prijavljuje izbijanje ptičje gripe

Ovaj virus iz jedne zemlje u drugu najčešće prenose divlje ptice zbog čega se brzo širi Europom izazivajući zabrinutost u peradarskoj industriji.

Foto: Depositphotos/jack520429
  • 182
  • 101
  • 0

Visoko patogeni tip ptičje gripe H5N1 pronađen je i u sjeveroistočnoj Njemačkoj, priopćilo je tamošnje Ministarstvo poljoprivrede i okoliša. Bolest je potvrđena na farmi u Hohenkirchenu u sjevernoj pokrajini Mecklenburg-Vorpommern, što je treći slučaj u toj zemlji, a virus je nađen kod 17 kokoši, 28 pataka i dvije guske.

Njega iz jedne zemlje u drugu najčešće prenose divlje ptice zbog čega se brzo širi Europom izazivajući zabrinutost u peradarskoj industriji nakon što su prethodne epidemije dovele do eutanazije desetaka milijuna ptica i ograničenja u međunarodnoj trgovini, piše reuters.

Također je potvrđen i u susjednoj BiH, na sjeveru zemlje, u Gradišci gdje je uginuo labud, zaražen visoko patogenim sojem. 

Kritična situacija i u ostatku Europe

I Poljska je izvijestila o nekoliko slučajeva izbijanja ptičje gripe tipa H5N1 na peradarskim farmama s gotovo 650 tisuća životinja, priopćila je Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE). Naime, ta je zemlja najveći proizvođač peradi u Europskoj uniji, što izaziva zabrinutost javnosti.

Pet slučajeva je potvrđeno na istoku zemlje, gdje su zaraženi purani na čak četiri farme, a zahvaćena je i jedna na kojoj uzgajaju brojlere. Međutim, bolest se proširila i na zapad Poljske gdje su zaražene guske i purani.

Francuska je vlada prošlog tjedna cijelu zemlju stavila u stanje pripravnosti zbog ove bolesti i naredila da sva jata moraju biti zatvorena. Ta je odluka donesena nakon što su nizozemske vlasti prošlog mjeseca također naredile komercijalnim uzgajivačima da sva jata drže u zatvorenom prostoru jer je na jednoj pronađen virus. Naime, prošle su zime francuske vlasti bile prisiljene uništiti oko 700.000 pataka kako bi zaustavile širenje virusa, piše Politico.

U međuvremenu je i u Velikoj Britaniji zabilježena influenca ptica tipa H5N1 i to u središnjem dijelu te zemlje. Prošlog su tjedna objavili pravila za prevenciju i naredili uzgajivačima da pooštre mjere biološke sigurnosti.

Ptičja gripa u Njemačkoj, Nizozemskoj i Češkoj - u Kini sve više zaraženih ljudi

Proteklih je dana i naše Ministarstvo poljoprivrede upozorilo na povećanu opasnost od pojave ove bolesti i pozvalo posjednike peradi da koliko god je moguće pojačaju biosigurnosne mjere, zaštite svoju proizvodnju i spriječe ekonomske i druge posljedice za građanstvo.


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Ptičja gripa Virus Influenca ptica Europa Peradarstvo H5N1


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.