Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pesticidi
  • 20.10.2020. 07:30

Svaka zemlja sama donosi odluku koji će pesticid zabraniti, bez obzira na pravila EU?

Države članice imaju pravo zabraniti pesticide čak i ako su oni dopušteni na razini Europske unije, pod uvjetom da službeno obavijeste Komisiju, odluka je koju je donio najviši Europski sud.

Foto: Depositphotos/valio84sl
  • 311
  • 43
  • 0

Države članice imaju pravo zabraniti pesticide čak i ako su oni dopušteni na razini Europske unije, pod uvjetom da službeno obavijeste Europsku komisiju, odluka je koju  je donio najviši Europski sud, a koju su pozdravile brojne organizacije koje ovo vide kao potvrdu da zemlje nisu ograničene postupcima odobrenja EU.

"Ova presuda dokazuje da države same zakonski mogu štiti svoje građane i okoliš. Vlade se često boje tužbi iz agrokemijske industrije, a nadam se kako će ova odluka dovesti i do novih nacionalnih zabrana“, rekao je za Euractiv službenik za zdravstvo i zaštitu okoliša u Pesticide Action Network Europe (PAN) Martin Dermine.

Ima i onih koji su oštro osudili ovakav stav. Francuska udruga za zaštitu usjeva Union des industria de la protection des plantes (UIPP), zatražila je poništenje donesenog zakona smatrajući ga nespojivim s uredbom EU koja usklađuje odobravanje aktivnih tvari i sredstva za zaštitu bilja u 27 država članica.

Uveli nova ograničenja za herbicide na bazi glifosata - među njima i jedan od najpoznatijih

No, kako Europski sud ne može sam donijeti odluku, već zajedno s nacionalnim sudom ili tribunalom, konačna je presuda još uvijek pod upitnikom, a trebala bi biti obznanjena idući mjesec.

Usvojena nova strategija za kemikalije

Strategija Europske unije za kemikalije usvojena je 14. listopada 2020. godine, a kreirana je zbog činjenice da se na poljoprivrednim poljima može istovremeno koristiti nekoliko pesticida, kao i zbog toga što se na uzorcima hrane našlo više ostataka tih kemijskih tvari.

Na primjer, godišnje izvješće koje je objavila Europska uprava za sigurnost hrane (EFSA) početkom ove godine pokazalo je da jedna trećina hrane koja se konzumira u Europi sadrži ostatke dva ili više pesticida, navodi Euractiv.

"Studije ljudskog biomonitoringa ukazuju na sve veću prisutnost različitih, opasnih kemikalija u krvi i tjelesnom tkivu, uključujući određene pesticide i biocide“, istaknuto je u strategiji navodeći još kako je kombinirana prenatalna izloženost nekoliko kemijskih tvari dovela do smanjenja broja rođenih.

Pronašli zamjenu za kemijske pesticide - alternativa je RNA biokontrola?

Glavni cilj toga dokumenta je rješavanje kumulativnih i kombiniranih učinaka kemijskih tvari, uključujući pesticide. Također, naglašava potrebu i za bržim rješavanjem metodologije koja osigurava da se postojeće odredbe provedu u potpunosti, a sve kako bi se postigla ambicija nultog zagađenja.


Tagovi

Pesticidi Europski sud Odluka Strategija Kemikalije Zabrana


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Osijeku otvorena banka hrane

Danas je u Osijeku otvorena banka hrane. Osnovao ju je Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, a čemu je prethodio projekt infrastrukturnog opremanja,...

Više [+]