Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državna zemlja
  • 27.12.2021. 13:30

Sustavom bodovanja do zakupa državnog zemljišta - koliko kome i za što?

Predloženi način omogućuje svim sudionicima natječaja jednake uvjete i jednak način bodovanja po jednakim unaprijed poznatim kriterijima, kažu iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 5.207
  • 419
  • 0

Gube li stočari stariji od 41 godinu bitku s mladim povrćarima ili voćarima kod dodjele državnog zemljišta, kako su nedavno reagirali na sustav bodovanja Zakona o poljoprivrednom zemljištu i za pomoć se obratili našoj redakciji? 

Kako nam je odgovorilo Ministarstvo poljoprivrede, predloženi način omogućuje svim sudionicima natječaja jednake uvjete i jednak način bodovanja po jednakim unaprijed poznatim kriterijima. Prednost, pojašnjavaju, imaju ponuditelji koji ostvare najveći broj bodova od ukupno mogućih 100. Računica je sljedeća:

  • 20-25 bodova - dosadašnji posjednici
  • 15-30 bodova - vrsta poljoprivredne proizvodnje (30 bodova mliječno govedarstvo)
  • 10-15 bodova - prebivalište odnosno sjedište
  • 5-10 bodova - mladi do 41 godinu
  • do 5 bodova - ostali kriteriji (obrazovanje, ekološka poljoprivreda, sudjelovanje u Domovinskom ratu, uvjeti rada i zapošljavanje)

Najveći broj bodova ostvaruju ponuditelji koji na poljoprivrednom zemljištu kao najvrjednijem i ograničenom resursu ostvaruju dodanu vrijednost (proizvodnja, prerada…), dosadašnji posjednici, domicilni te mladi nositelji OPG a, podsjećaju iz Ministarstva.

Kako napominju, stočari dobivaju bodove po kriteriju stočar samo na onim površinama koji im nedostaju da bi zadovoljili odnos grlo po hektaru (+10%). Također, oni ne ostvaruju bodove po vrsti proizvodnje ako je u natječaju određena druga vrsta, primjerice trajni nasad, povrtlarstvo itd.

Prednost na temelju ukupnog zbroja bodova 

Dodaju da je simulacija bodovanja u različitim kombinacijama ponuditelja pokazala da najveću prednost daje dosadašnji posjed, stočarstvo, domicilnost i mladi poljoprivrednik.

Međutim, ističu, prednost se ostvaruje na temelju ukupnog zbroja bodova pri čemu kod kriterija primjerice mladi, domicilni, poljoprivreda primarna djelatnost, obrazovanje veći broj bodova dobiva OPG u odnosu na pravne osobe, pa se ne može unaprijed znati najpovoljniji ponuditelj.

"Sustav bodovanja usmjeren je na provedbu Strategije pa se najviše bodova daje proizvodnji hrane i povećanju dodane vrijednosti u poljoprivrednoj proizvodnji, ali ne zanemaruje i ostale strateške ciljeve, a to je generacijska obnova u poljoprivredi i ruralnim područjima pa su bodovi predviđeni i za mlade do 41 godine, obrazovane i domicilne", zaključuju iz Ministarstva.

Stočari kod dodjele državnog zemljišta gube bitku s mladim povrćarima ili voćarima?

Podsjetimo, stočari od Ministarstva traže da im se zemlja dodjeljuje prioritetno prema uvjetnim grlima. Osim toga, rješenje vide u tome da se povrćarima i voćarima ograniči da ne mogu na osnovu hektara batata ili šparoga imati 25 bodova za dodjelu površine od 50 hektara. Odnosno da se ostalim proizvođačima ograniče površine za dodjelu ovisno o tome koliko hektara u trenutku prijave na natječaj obrađuju i koju kulturu uzgajaju.


Tagovi

Stočari Zakon Poljoprivredno zemljišta Državna zemlja Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]