Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno zemljište
  • 13.07.2021. 13:20

Sustav bodovanja za dodjelu zemljišta: Za uredan posjed 20, a status OPG-a 10 posto

Izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu te sustav bodovanja za njegovu dodjelu, komentirala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković gostujući u dnevniku HTV-a.

Foto: Renata Prusina
  • 6.263
  • 623
  • 0

"Zakon o poljoprivrednom zemljištu potpuno je usklađen s interesima malih poljoprivrednika", rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković gostujući u središnjem dnevniku HRT-a odbacujući navode da se novim izmjenama koje su u javnom savjetovanju pogoduje velikim sustavima. 

Pojasnila je pritom i sustav bodovanja za njegovu dodjelu. Prema njenim riječima, vrednuje se dosadašnji uredan posjed s 20 posto, bodova, sektorski kriteriji i stvaranje dodane vrijednosti s 30 posto bodova, domicilnost s 10, status OPG-a s 10, status mladog poljoprivrednika koji može ostvariti samo fizička osoba također s 10 posto bodova, a s nekoliko bodova i poljoprivredno obrazovanje. 

Kako je objasnila, pet milijardi eura koji nas čekaju, velike su potpore. No ako je 85 posto tih potpora vezano za poljoprivredno zemljište, dijeli se po hektaru, a ne po proizvodnji, i ne može se to značajno promijeniti onda je potrebno sve strateške ciljeve povezati s korištenjem hektara.

"Strateške ciljeve, pravičnost potpora, transparentan i jasan javni natječaj, povećanje dodane vrijednosti ne možemo ostvariti bez sustava bodovanja", rekla je za HTV i dodala da razumije strahove hrvatskih poljoprivrednika da će ostati bez zemlje te da najviše takvih bojazni dolazi iz sektora ratarstva.

Bodovanje je predloženo po uzoru na objave natječaja iz Programa ruralnog razvoja. "Sve ono što govorimo, povećanje dodane vrijednosti, očuvanje zemljišta za buduće generacije, povezivanje sirovine s preradom nastojimo ugraditi u taj sustav. Je li to dovoljno, raspravit ćemo", napomenula je između ostalog. 

Kada su u pitanju natječaji, njih će i dalje provoditi lokalna samouprava, no Ministarstvo poljoprivrede naručuje posebni softver koji će omogućiti elektronsko zaprimanje, rangiranje i obradu prijava. "Propisujemo i dodatan mehanizam koji govori ako jedinice lokalne samouprave u propisanom roku ne odrade svoj posao da ga preuzimamo mi", rekla je u dnevniku. 

Podsjećamo, i na nedavnom okruglom stolu na istu temu, naglasila je da je cilj izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu otklanjanje prijepora na koje su ukazali različiti dionici te učinkovitija dodjela zemljišta onima koji će prozvoditi hranu koristeći resurse te pokazati kreativnost u poljoprivrednoj proizvodnji i pri tome stvarati dodatnu vrijednost proizvoda.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu u novoj javnoj raspravi - što donose izmjene?

Ključni će biti gospodarski program i bodovanje, a novi prijedlog Zakona donijeti skraćenje administrativnih procedura, transparentnost postupka i veće kontrole ugovorenih obveza.


Izvori

hrt.hr


Tagovi

Zakon o poljoprivrednom zemljištu Javno savjetovanje Zemljište Zakon Marija Vučković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]