Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć za sušu
  • 31.08.2018. 18:00

Suša u Europi: EK će povećati dostupnost stočne hrane - donijeli paket mjera

Europska komisija predstavila je dodatni paket mjera za povećanje dostupnosti stočne hrane, što je jedan od glavnih izazova s kojima se suočavaju poljoprivrednici pogođeni sušom.

Foto: Bigstockphoto/budabar
  • 836
  • 40
  • 0

S obzirom na probleme s kojima se suočavaju europski poljoprivrednici koji su ovog ljeta pogođeni sušom, Europska komisija nastavlja djelovati kako bi pružila praktičnu potporu tom sektoru. Poljoprivrednicima će se omogućiti još veća fleksibilnost kako bi mogli osigurati hranu za svoje životinje.

Europska komisija predstavila je dodatni paket mjera za povećanje dostupnosti stočne hrane, što je jedan od glavnih izazova s kojima se suočavaju poljoprivrednici pogođeni sušom. Tim se paketom nadopunjuju mjere koje su već najavljene početkom kolovoza, izvijestila je Europska komisija.

Povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan izjavio je: "Komisija je brzo reagirala na prve znakove tih ekstremnih klimatskih pojava i ja pomno pratim situaciju. U kontaktu sam s ministrima iz pogođenih država članica kako bismo procijenili primjerenost postojećih mjera. Danas poduzimamo dodatne mjere koje bi europskim poljoprivrednicima trebale pomoći da se lakše nose s nestašicom hrane za životinje. Pozdravljam nedavne najave nekoliko država članica koje su spremne pomoći svojem poljoprivrednom sektoru i nastavit ću surađivati s njima kako bismo osigurali da iskoriste sve mogućnosti koje im se nude, ponajprije u okviru zajedničke poljoprivredne politike."

O kojim mjerama se radi?

Konkretno, nova odstupanja koja su predstavljena odnose se na određena pravila o zelenim praksama:

  • mogućnost da se zimski usjevi koji se obično siju u jesen za žetvu ili ispašu smatraju postrnim usjevima (što je prema postojećim pravilima zabranjeno) ako su namijenjeni ispaši ili proizvodnji krmiva
  • mogućnost sjetve postrnih usjeva kao čistih usjeva (a ne mješavine kultura kako je sada propisano) ako su namijenjeni ispaši ili proizvodnji krmiva
  • mogućnost skraćivanja minimalnog osmotjednog razdoblja držanja postrnih usjeva na polju kako bi ratari mogli na vrijeme posijati svoje zimske usjeve nakon postrnih usjeva
  • proširenje prethodno donesenog odstupanja za rezanje/ispašu površina na ugaru na Francusku.

Povećanje predujmova

Prijedlog o povećanju predujmova, koji je već najavljen prije nekoliko tjedana, u četvrtak je i službeno podnesen. Poljoprivrednici će moći primiti do 70% izravnih plaćanja i 85% plaćanja za ruralni razvoj već od sredine listopada 2018. te neće morati čekati do kraja prosinca kako bi poboljšali svoju likvidnost.

Njemačka obećava 340 milijuna eura pomoći farmerima koji su pretrpjeli gubitke zbog suše

Tim se prijedlozima nadopunjuju odredbe koje su već predviđene za takve situacije. Komisija u svakom slučaju osigurava da se sve te mjere provode proporcionalno, uzimajući u obzir pitanja zaštite okoliša. Primjerice, na temelju postojećih pravila o državnim potporama potporom se može obuhvatiti do 80% štete uzrokovane sušom (ili do 90% u područjima s prirodnim ograničenjima) pod određenim posebnim uvjetima. Kupnja krmiva može se smatrati prihvatljivom za potporu u slučaju materijalne štete ili gubitka prihoda. Nadoknada štete ne mora se prijaviti Komisiji u slučaju da potpora po poljoprivredniku u razdoblju od tri godine ne premašuje iznos od 15.000 EUR (takozvane potpore de minimis) Pomoć je predviđena i u okviru mjera ruralnog razvoja, uključujući financiranje obnove pašnjaka i nadoknadu za gubitak prihoda.

Prijedlozi su dostavljeni su državama članicama okupljenima na sastanku Odbora. Trebali bi biti izglasani u sljedećih nekoliko dana i službeno doneseni do kraja rujna. Mjere će se primjenjivati retroaktivno.

Komisija je u kontaktu sa svim državama članicama kako bi do 31. kolovoza dobile najnovije informacije o utjecaju suše.


Tagovi

Evropska komisija Suša Poljoprivreda Stočarstvo Stočna hrana Mjere pomoći Phil Hogan


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]