Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 10.05.2022. 18:00

Suša diktira cijene žitarica - i dalje rastu?

Cijene pšenice na europskom i međunarodnom tržištu i dalje su nestabilne. Pored suše na njih djeluju rat na Crnom moru, usporena sjetva kukuruza, potražnja na kineskom tržištu

Foto: Depositphoto/andron19821982
  • 2.361
  • 184
  • 0

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika cijene pšenice su ponovo porasle. Tome je doprinijela suša u Francuskoj, Njemačkoj, SAD-u i Indiji, navodi Agrarheute.

Na srednjem zapadu SAD-a i južnim područjima koji su važni za uzgoj te žitarice dugo vremena vlada suša, a padaline su bile manjeg intenziteta od očekivanog. Ni vremenske prognoze nisu obećavajuće. Sjetva kukuruza ondje se odvija usporeno.

Cijene pšenice na europskom i međunarodnom tržištu ostaju u nestabilnoj dinamici. Pored suše na njih djeluju posljedice rata na Crnom moru, usporena sjetva kukuruza, potražnja na kineskom tržištu.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Krajem prošlog tjedna one su se za svibanjski ugovor na tržištu budućnosnica u Parizu popele na 406,50 eura, a novi rod se prodavao za 397,50 eura. U njemačkoj izvoznoj luci Hamburg vrijednost krušne pšenice bila je 406 eura po toni nakon pada tijekom tjedna.

Francuska i Njemačka ugrožene sušom

Izostanak oborina i nedostatak vlage u zemlji nepovratno će djelovati na smanjenje uroda u ove dvije zemlje koje su najveći proizvođači žitarica u Europskoj uniji.

Jean-Charles Deswarte, agronom Instituta za uzgoj Arvalis, rekao je da je u Francuskoj od 1. siječnja do početka svibnja bilo 30 posto manje padalina od prosjeka posljednjih 20 godina. Pored nedostatka vlage za narednih deset dana najavljeno je povećanje temperature. FranceAgriMer je već snizio ocjenu zaliha pšenice posebno za regije na sjeveru zemlje.

Dugoročna prognoza: Europu čeka natprosječno toplo, vruće ljeto

Prognoza Europske Komisije za žetvu te žitarice je na razini prošle godine od oko 130 milijuna tona, ali se očekuje i pad zaliha na 12,6 milijuna tona, posebno zbog izvoza od 40 milijuna tona.

U Europi se bilježi pad potražnje za kukuruzom (Foto: Depositphoto/stevanovicigor)

Sjetva kukuruza usporena, a cijene rastu

Vremenske prilike u SAD su diktirale tempo sjetve kukuruza, a prema podacima od 1. svibnja završena je na samo 14 posto površina. U istom periodu prošle godine bilo je posijano 42 posto površina. Ovo kašnjenje bi moglo prolongirati sjetvu soje.

Ukrajina organizira izvoz preko željeznice i rumunjske luke Konstance. Sklopljeni su sporazumi s Bugarskom, Poljskom i baltičkim državama o izvozu preko ovih zemalja.

Ukrajina posijala manje jarina, Tursku muči suša, a Rusija najavljuje rekorde

U Europi se bilježi pad potražnje za kukuruzom, prvenstveno zbog ptičje gripe, ali i zbog okretanja jeftinijem koji stiže iz Kanade i zemalja Južne Amerike. Njegove cijene na tržištu budućnosnica u Parizu za svibanjski ugovor su skočile na 361,50 eura, a novi rod se prodavao za 344,50 eura.


Tagovi

Žitarice Cijene žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Tržište žitarica Suša


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo