Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni projekti
  • 11.02.2020. 16:30
  • Vukovarsko-srijemska, Vukovar

Suradnja FAZOS-a i najistočnije županije: Mogućnosti revitalizacije nekorištenog zemljišta

Zlatna žutica, revitalizacija zemljišta te obogaćivanje konzumnih jaja mikroelementima, projekti su na kojima će zajedno raditi Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek i Vukovarsko-srijemska županija.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 330
  • 15
  • 0

Tri projekta iz sektora poljoprivrede koja će u iduće dvije godine provesti u suradnji s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti Osijek, predstavila je Vukovarsko- srijemska županija. Sva tri projekta financirana su sredstvima županije ukupne vrijednosti gotovo 670.000 kuna.

Prvi projekt vezan je uz poljoprivredna zemljišta - melioracijski kanal Dunav-Sava. "Kroz projekt ćemo na osnovu pedoloških analiza i melioracijskih tehnologija vidjeti može li se poljoprivredno zemljište koje se trenutno ne koristi, staviti u funkciju. Trebamo vidjeti koje su to poljoprivredne kulture koje se tamo mogu uzgajati i koja su pogodna za ta tla. Tu ćemo naravno staviti naglasak na radno-intenzivne kulture koje su dohodovne“, objasnio je dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, prof.dr.scKrunoslav Zmaić za Osječku televiziju.

Drugi je projekt budućnosti, a riječ je o funkcionalnoj hrani

Kvaliteta hrane u Hrvatskoj je uglavnom neupitna, no u posljednje vrijeme sve se više pozornosti posvećuje funkcionalnoj prehrani, a tome je i usmjeren drugi projekt, Razvoj tehnologije obogaćivanja konzumnih jaja mikroelementima agronomskom biofortifikacijom komponenti krmne smjese. Fakultet je zajedno s Vukovarsko-srijemskom županijom suosnivač Agro klastera.

"Problem hrvatske poljoprivredne proizvodnje je što nedovoljno iskorištava svoje resurse, što se pokušava uključiti u tržišnu utakmicu koju je jako teško dobiti količinama poljoprivrednih proizvoda. Želimo povezati sve svjesne, pametne proizvođače da budu sudionici cijelog procesa proizvodnje, od primarnog proizvoda pa do usta potrošača. Zadaća nam je da ih o tome osvijestimo“, naglasio je Andrija Matić, pročelnik UO za poljoprivredu i infrastrukturu.

Otvoren pakirni centar za jaja iz slobodnog uzgoja vrijedan 4,5 milijuna kuna

Kroz treći projekt struka i znanost bavit će se jednom od češćih bolesti vinove loze, zlatna žutica. "Ova bolest traži radikalne mjere, a kroz ovaj projekt struka će dati svoje mišljenje o uklanjanju bolesti i odabiru budućih sortimenata vinove loze otpornije na ovu bolest“, kaže dekan Zmaić, a pročelnik Matić dodaje: "Želimo uspostaviti sustav praćenja tako da se prepozna i umanji njeno štetno djelovanje te da pokušamo privoliti susjednu stranu iz Srbije na području Srijema na suradnju.“

Zlatna žutica je najopasnija bolest vinove loze, na vrijeme je zaštitite od američkog cvrčka

"Želimo polučiti rezultate koje županija očekuje i unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju u svim njezinim segmentima i cjelokupni ruralni prostor. Projektima želimo dati prosperitet, odnosno mogućnost opstanka svih naših mladih poljoprivrednih gospodarstava i barem malo zaustaviti ove demografske promjene“, zaključuje dekan Zmaić.

Više o projektima možete pogledati u videu Osječke televizije:


Povezane stočne vrste

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek Melioracijski kanal Dunav- Sava Biofortifikacija Zlatna žutica Peradarstvo Konzumna jaja Vinova loza Vukovarsko- srijemska županija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.