Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požari 2021
  • 05.11.2022. 15:00

Šumski požari: 2021. godina bila druga najgora nakon 2017. - opožarena površina dva Luksemburga

U Italiji je stanje bilo najteže, a slijede je Turska, Portugal i Grčka, posebno u kolovozu. Stanje ove godine bi moglo biti i teže

Foto: Depositphotos/vverve
  • 158
  • 31
  • 0

Zajednički istraživački centar Europske komisije JRC objavio je Izvješće o šumskim požarima u Europi, na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi za 2021. godinu. Predočeni podaci pokazuju da je njima bilo zahvaćeno više od 5.500 km², što je, primjerice, površina veća od dva Luksemburga.

Više od 1.000 km² spaljenih površina pripadalo je zaštićenim područjima Natura 2000, što je oko 20 posto rezervoara bioraznolikosti Europske unije. U 2021. su požari u prirodnim područjima prijavljeni u 22 od 27 zemalja članica EU.

Najviše stradale države na jugu

Izvješće, iako nije obuhvatilo 2022. , pokazuje razorno djelovanje vatre. 

Podaci pokazuju da je prošla godina bila druga najgora nakon 2017. po opožarenim površinama otkako je Europska unija 2006. počela evidentirati slučajeve ove vrste. U Italiji je stanje bilo najteže, a slijede je Turska, Portugal i Grčka, posebno u kolovozu. U Italiji je izgorjela skoro četvrtina područja zaštićenih programom Natura 2000, a slijedi je Španjolska. Zajedno čine 45 posto ukupne površine.

Šume u Italiji gore zbog prenamjene zemljišta na kojem će "rasti" solarni paneli?

Čak je 11 puta aktiviran mehanizam civilne zaštite EU, koji je pogođenim državama osigurao protupožarne avione, helikoptere i osobnu pomoć.

Prema preliminarnim podacima, 2022. bi mogla biti još gora. U prvih devet mjeseci spaljeno je više od 8.600 km². Zahvaćene su veće površine, a požari su bili još razorniji i nanijeli ogromne štete.

U Hrvatskoj spaljeno 10.074 ha

U Hrvatskoj je u 2021. zabilježeno 113 šumskih požara, a spaljeno je 10.074 ha. Lipanj, srpanj i kolovoz su mjeseci s najvećom opasnosti od ovih pojava, a ujedno najtopliji i najsušniji period godine. Opasnost je bila najveća u Dalmaciji, a slijedi područje sjevernog Jadrana. Odstupanja u usporedbi s višegodišnjim prosjekom, od 2002. do 2020. godine, bila su pozitivna u većini područja. Najviše su vezana za unutrašnjost Dalmacije i pojedine otoke (Lošinj, Vis, Lastovo, Hvar). 

U Hrvatskoj je spaljeno 10.074 ha (Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica)

Najviše upozorenja bilo je najniže (žute) razine, 17 za srednji (narančasti) dok upozorenja najvećeg rizika (crvenog) nije bilo. Vatrene stihije zahvatile su državne i privatne šume, kao i dio poljoprivrednog zemljišta koje je graničilo s njima. Na području državnih šuma bilo je 111 požara, a spaljeno je 4.327 ha. Najveći požar je bio kod Segeta Gornjeg i proširio se na područje Trogira.

Požari u brojkama: U RH opožareno gotovo 160 posto više površina u odnosu na lani

Na poljoprivrednom zemljištu su evidentirani samo ako su bili u sklopu šumskih, dok oni koji su zahvatili isključivo poljoprivredno zemljište nisu evidentirani u ovom izvještaju.

Požari u Bosni i Hercegovini

U BiH je u 2021. zabilježeno čak 294 požara između siječnja i listopada. Spaljena je površina od 63.284 ha. Evidentirana su dva vrhunca požarne aktivnosti - jedan u periodu veljača i ožujak, a drugi u srpnju i kolovozu.

Zemlju je zahvatio veći broj velikih vatrenih stihija - njih 23 na površini većoj od 500 ha. Najveći se dogodio u Ljubinju tijekom kolvoza i zahvatio je 9.000 ha. Njih 45 posto je pogodilo druga prirodna područja.

Požari u Srbiji

Srbija je prijavila 139 požara i 7.708 ha spaljenog područja. Na šumu u državnom vlasništvu otpada 53 posto površine, dok je 47 posto privatno vlasništvo. Najveći dio su listopadne šume u kojima dominiraju bukva i hrast, dok na četinjače otpada 20 posto površine. 

Najveći šumski požar sa 107,3 ha izgorjele površine zabilježen je na lokaciji Crni Vrh - Ljeskovac, koja se nalazi u šumskom okrugu Prijepolje-Priboj u jugozapadnom dijelu Srbije.

Karakteristično je da ta zemlja ima dva vrhunca ovih pojava. Ovisno od sezone prvi je u ožujku ili travnjuu i drugi je u srpnju ili kolovozu. U 2021. samo jedan požar je zabilježen u travnju, a najviše ih je bilo u srpnju i kolovozu.

U prošloj godini nije bilo ozljeda i gubitaka ljudskih života. Kako stoji u izvješću, u gašenju u zaštićenim područjima Srbija je pomogla Bosni i Hercegovini s tri helikoptera, a četiri su upućena u Sjevernu Makedoniju kako bi pomogli tamošnjim vatrogascima. Najveća pomoć je upućena Grčkoj, tri helikoptera sa zračnim timovima, 37 vatrogasaca i 12 vatrogasnih vozila. Najviše su bili angažirani na otoku Tasos.


Tagovi

Šumski požari Hrvatska Opožareno područje JRC


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]