Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAZOS
  • 06.10.2022. 13:45

Studenti na 5G farmi: Održivost poljoprivrede mogu unaprijediti tehnologija i dronovi

Prva generacija studenata diplomskog studija digitalne poljoprivrede FAZOS-a posjetila je 5G farmu u Austriji

Foto: Ivana Majić
  • 377
  • 104
  • 0

Studenti diplomskog studija digitalne poljoprivrede Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS) imali su priliku 4. i 5. listopada 2022. posjetiti 5G farmu u Linzu u Austriji i upoznati se s 5G i IoT tehnologijama koje mogu unaprijediti održivost u poljoprivredi.

"Nastojimo biti lider u području precizne poljoprivrede i razvijati nove tehnologije u agraru", izjavio je prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, dekan FAZOS-a.

Kako kaže, fakultet aktivno sudjeluje u digitalnoj transformaciji društva i ruralnog prostora. "Također, želimo biti lideri u upravljanju prirodnim resursima i obnovljivim izvorima energije, a suradnja Huaweija i Dronetecha predstavlja najinovativniji spoj tehnologije i poljoprivrede", dodao je.

Posjet je organizirala tvrtka Huawei Hrvatska

Prilika za hrvatske studente

Studentima i profesorima pridružio se i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak koji je kazao da razvoj novih tehnologija omogućuje i pametan razvoj poljoprivrede. "Sjajno je što hrvatski studenti iz prve ruke imaju priliku vidjeti kako ova sinergija izgleda u praksi", poručio je.

Dodao je i da vjeruje kako će prva generacija studenata digitalne poljoprivrede biti pokretač inovacija i u suradnji s tehnološki naprednim kompanijama pozicionirati Hrvatsku visoko na ljestvicama izvrsnosti.

Osim studenata, farmu u Linzu su posjetili prof. dr.sc. Ivana Majić, prof. dr. sc. Mladen Jurišić, izv. prof. dr. sc. Ivan Plaščak, doc. dr. sc. Ivana Varga te dr. sc. Dorijan Radočaj. Ovaj je susret organizirala tvrtka Huawei Hrvatska koja u suradnji s Dronetechom, najvećim austrijskim pružateljem usluga dronovima razvija održivu poljoprivredu u Austriji temeljenu na 5G tehnologiji. 

Njihova suradnja ulazi u drugu fazu pod nazivom "Digital Sky" tijekom koje će Huawei pružiti usluge računalstva u oblaku povrh 5G, što će služiti kao temelj za analizu umjetne inteligencije (AI) u stvarnom vremenu.

Problem mrežna pokrivenost

U međuvremenu, opremljeni kamerama i senzorima visoke razlučivosti, Dronetechovi dronovi će istraživati zemlju i objekte kako bi snimili slike i podatke koje će obraditi umjetna inteligencija i korisnicima odmah pružiti korisne nalaze.

FAZOS poziva na simpozij o digitalnim tehnologijama u poljoprivredi

U drugoj fazi projekt također planira razviti pristup dijeljene ekonomije za usluge dronovima. Korisnici iz različitih sektora, uključujući poljoprivrednike, općine, tvrtke ili pojedince, mogu unajmiti dronove i njihova AI rješenja za širok raspon primjena, kao što je pregled solarnih panela, upravljanje prometom ili otkrivanje istrošenosti električnih vodova.

Najveći izazov za uvođenje dronova koji podržavaju 5G u poljoprivredu je mrežna pokrivenost. Trenutačno su 5G mreže prvenstveno dizajnirane za krajnje korisnike koji su uglavnom na razini tla ili u zatvorenom prostoru. Visokokvalitetno pokrivanje za dronove, koji rutinski lete 50 metara iznad zemlje tek treba razviti, saznalo se u Linzu. 


Tagovi

FAZOS 5G farma Studijski posjet Krunoslav Zmaić Tugomir Majdak


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]