Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upravljanje projektima
  • 06.12.2014. 18:20

Stručna znanja za razvoj ruralne ekonomije!

Kako potaknuti mlade visokoobrazovane nezaposlene ljude na ruralnim područjima da sami pokrenu svoj posao i samozapošljavanjem doprinesu razvoju ruralnih potencijala?

  • 495
  • 88
  • 0

U sklopu projekta The Hera Net, mreža visoko obrazovanih ruralnih animatora, razvijeni su i verificirani programi stručnog usavršavanja za osobe sa završenom višom ili visokom školom. Program se sastoji od 90 sati obaveznih modula (9 obrazovnih cjelina), 20 sati izbornih modula (4 obrazovne cjeline), i 40 sati prakse na pripremi projekta.

Programi stručnog usavršavanja jesu Upravljanje projektima u ruralnom razvoju te Stručnjak za ruralnu ekonomiju. Plod je to višegodišnje suradnje Poljoprivrednog fakulteta i lokalnih i regionalnih samouprava.

Upravljanje projektnim ciklusima

Polaznicima koji su uspješno prošli program osposobljavanja u sklopu edukacija organiziranih od strane Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, dodijeljena su uvjerenja o usavršavanju koja potvrđuju njihovo cjeloživotno obrazovanje u upravljanju projektnim ciklusima.

U sklopu programa stručnog usavršavanja, polaznici su prošli sveukupno 14 nastavnih cjelina. Od osnova ruralnog razvoja, programiranja lokalnog razvoja, poslovnih komunikacija do poslovnih klastera i interesnih mreža. Sve ono što bi ih moglo zanimati u upravljanju projektnim ciklusima u ruralnom razvoju, imali su priliku vidjeti i u praksi.

Dodjela uvjerenja

Prema riječima polaznika, osposobljavanje im znači puno jer danas informacija zlata vrijedi, a najviše će im koristiti edukacija na polju izrade logičke matrice projekta te izrade proračuna projekta, kao i praktični rad na izradi razvojnog projekta korištenjem odgovarajuće metodologije.

"Ovo će uvelike pomoći onima koji se pripremaju za nadolazeći Program ruralnog razvoja koji bi trebao omogućiti napredak i razvoj ruralnih područja. LAG-ovi su se pokazali kao odličan primjer. Cilj je poboljšati mogućnost održivog zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih visoko obrazovanih osoba u ruralnom području, u čemu i uspijevamo", kaže Snježana Tolić, profesorica na PFOS-u za Agroklub.

Zašto razvoj ljudskih potencijala?

Projekt se provodi na području tri županije, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i Osječko-baranjske. Nositelj ovog jednogodišnjeg projekta je Poljoprivredni fakultet u Osijeku, a partneri su Grad Valpovo, Hrvatski zavod za zapošljavanje i već spomenute tri županije. Ukupna vrijednost projekta je 172 tisuće eura, od kojih je 75% financirano od strane EU preko IPA programa broj IV, Razvoj ljudskih potencijala.

"Hrvatska nema dovoljno ljudskih kapaciteta koji mogu odgovoriti potrebama za osmišljavanje, pripremu, pisanje i provedbu projekata koji bi bili financirani iz EU fondova, stoga je ova edukacija izvrsna prilika za osposobljavanje zainteresiranih i njihovo samozapošljavanje u provedbi EU projekata.

Nastojimo educirati visokoobrazovane mlade osobe specijalističkim stručnim znanjima za potrebe daljnjeg razvoja ruralne ekonomije. Osposobiti ih za rad u stručnim timovima, koji će biti na raspolaganju ruralnim poduzetnicima i stanovništvu, za pripremu i provedbu različitih razvojnih projekata", navodi Tolić.


Tagovi

Ruralna ekonomija Snježana Tolić Edukacije The Hera Net Mreža ruralnih animatora Cjeloživotno obrazovanje EU projekti Stručna znanja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]