Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petarde i životinje
  • 04.01.2023. 15:00

Strah od petardi dovodi do preuranjenog poroda kod domaćih životinja, bijega, nesreće

Svaka promjena u okruženju životinja utječe na njih. Ni lovački pas se ne rađa s navikom na pucanj puške, komentira veterinar i stočar Rodoljub Džakula

Foto: Depositphotos/InfinitumProdux/Sodel_Vladyslav
  • 347
  • 155
  • 0

U ovo doba godine, dok je još preostalo ponešto pirotehnike koju treba potrošiti, raspravljamo se uglavnom po društvenim mrežama o tome kako buka koju stvaraju petarde i slična sredstva smetaju ili ne životinjama. Pa tako ima onih koji, dok opsadno stanje ne prestane, štite svoje pse na sve moguće načine, a oni koji to nisu uspjeli, ovih dana ih ili zakapaju ili traže po obližnjim selima, šumama. S druge strane su oni koji taj strah kod životinja nazivaju izmišljenim, znakom slabosti, razmaženosti. 

Kažu, pse treba naviknuti na buku, na razne uvjete, pa se ne bi bojali ni za praznike. Ne znam, valjda ih treba pripremiti za rat jer, tko zna što nam donosi 2023. 

No, što je s domaćim životinjama? I one imaju sluh, zar ne? 

Krave u strahu, janje se utopilo, stoka na cesti

"Ee kad bi Nova prošla bez toliko petardi, pucnjave iz raznog oružja, bilo bi puno lipše... maloprije uša u kuću, nisam htio sa ekipom ići u grad, radije san izabra paziti na životinje dok god ni stalo pucati... kravice i psi su nam se prilično bojali ? jedno od kravica nije stala mukati dok god je čula tu glupu pucnjavu. Sretna Nova svima ♥️♥️", post je kojega je napisao jedan od članova dobro poznate FB grupe Od našeg grunta do vašeg stola

Uslijedili su razni komentari, od onih kako su već svi naporni više s tim životinjama i njihovom osjetljivošću do komentara u kojem saznajemo i o konkretnoj šteti. 

"Rezime novogodišnje noći... utopljeno janje, ovca slomila nogu (bili u koćaku sami jer se sinoć ojanjila, a janje upalo na glavu u pola kante vode, ovca je vjerojatno htjela iskočit, a previsoko je), a pas ne miče ispred kućnih vrata. Nabijte si petarde u gujicu i teleportirajte se u divljinu. Sretna Nova." 

U Njemačkoj je čak došlo do sudara goveda s automobilom i vlakom, a uzrok je strah od petardi i raketa u novogodišnjoj noći. 

Naime, kako piše Agrarheute, u Donjoj Saskoj 50 goveda je pobjeglo s pašnjaka, tri su završila na cesti, a u njih se zabio 19-godišnji vozač. Dva su goveda uginula. Također na sjeveru te zemlje poslijepodne, na staru godinu, došlo je do sudara vlaka sa stokom gdje je jedna životinja nastradala. Na sreću, nitko od putnika. 

Razmažene neke seoske životinje, čini se. 

Ovako nešto može zaključiti samo bezosjećajna osoba koja ne poznaje niti ljudsku, a kamoli prirodu životinja. 

Preuranjeni porod

"Svaka promjena u okruženju životinja utječe na njih. Ni lovački pas se ne rađa s navikom na pucanj puške", komentira veterinar i stočar Rodoljub Džakula dodajući da buka koju stvaraju pirotehnička sredstva nisu prirodna ni za jedno živo biće. 

"Na ovom području su za vrijeme razminiravanja životinje bježale svud širom. Osjećaju strah i od petardi, vatrometa", upozorava on naglasivši kako uznemirujuće djeluje ne samo buka nego i svjetleći efekti pa rješenje za ovaj problem ne vidi ni u ove godine sve više spominjanim laserskim atrakcijama koje itekako smetaju pticama. 

Kaže, životinje imaju puno veći adaptacijski faktor od čovjeka, mogu se na svašta privknuti nakon nekog vremena, ali stres kojega uzrokuju ovakvi zvukovi od kojih neki idu i do 120 decibela, poput petarde Dum Bum, je jako velik i opasan za njih.

Osim što mogu nastradati bježeći, ovih dana čitamo o tome kako su neki psi uginuli od straha. Ako vam već nije stalo do pasa, možda će vas zanimati da negatvino utječu na bređe krave, suprasne svinje i ostalu stoku u ovom stanju. 

"Dolazi do lučenja hormona stresa koji mogu dovesti do bržeg i preuranjenog poroda", upozorava Džakula koji nije mogao, a da se ne osvrne na još jednu, kako kaže, najvažniju stvar: 

"Interesantno, svi se sada brinemo za životinje, a što je s ljudima, sa starima koji su sami kod kuće, kojima su djeca daleko? Što je s malom djecom? I oni trpe strah, tjeskobu", zaključuje. 

Ovi su praznici iza nas kao i besmisleni običaj pucanja kojima su naši stari htjeli otjerati zle sile od kuće. A danas ih, većinom mladi, besposleni i objesni - privlače. Jer, nekada je pucnjava trajala minutu, dvije, a danas, satima, danima. 

Nije li došlo vrijeme da prestanemo s ovom primitivnom praksom? 


Tagovi

Adaptacijski faktor Petarde i životinje Strah životinja Krave se boje Pirotehnika Stari običaj Stres Preuranjeni porod Dum Bum


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/