Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Online konferencija
  • 15.06.2022. 12:00

Što treba mijenjati ako želimo iskoristiti puni potencijal obnovljivih izvora energije?

Kako bolje koristiti dostupne obnovljive izvore energije i što država treba poduzeti još danas da ukloni prepreke poljoprivrednicima – saznali smo na online konferenciji.

Foto: Vedran Stapić
  • 322
  • 15
  • 0

U okolnostima rata u Ukrajni i lančane reakcije koja je uslijedila, nova mantra domaćeg gospodarstva je smanjiti ovisnost o uvozu energenata i okrenuti se obnovljivim izvorima energije.

Ali kako i kojim sredstvima realizirati investiciju proizvodnje zelene energije pitaju se naši poljoprivrednici. Odgovor smo potražili od stručnjaka na online konferenciji "Energija u poljoprivredi – kako do obnovljivih izvora?

Sunca imamo u obilju i nema regije kojoj je količina sunčeve energije manja od 1.150 kilovat sati po metru kvadratnom godišnje. U sjevernoj Njemačkoj, gdje je najviše solara, insolacija je maksimalnih 900 kWh.

Zato nije čudno što su solarne elektrane najzastupljenije među projektima za obnovljive izvore energije koje financira Program ruralnog razvoja.

Isplati li se baš svaka lokacija za postavljanje solarnih panela i u kojem vremenu se takva investicija isplati, objasnio je Nenad Ukropina iz tvrtke Enna Opskrba d.o.o.

Zašto u Hrvatskoj proizvodimo 30 puta manje solarne energije nego što možemo?

Dekarbonizacija energetskog sektora, ulaganje u nove i inovativne tehnologije, postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine – to su ciljevi koje trebamo ostvariti u području energetike, prometa, klime, industrije i zaštite okoliša.

Važnu ulogu u zelenoj transformaciji imat će i bioplin, a to je tema koja zadire u mnoge resore kao što su energetika, poljoprivreda, sektor gospodarenja otpadom, klima i okoliš.

Zbog toga je ključna međuresorska suradnja, jer je stanje u domaćem sektoru bioplina alarmantno, upozorio je na online konferenciji Marijan Cenger, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača bioplina.

Domaća bioplinska postrojenja pred gašenjem radi niske otkupne cijene električne energije?!

Hrvatska ima prednost da u dijelovima gdje potencijal sunca i vjetra nije najpogodniji za razvoj, imamo geotermalni koji možemo iskoristiti.

Geotermalna energija najstabilniji je izvor obnovljive energije kojeg Hrvatska ima dostupniju od mnogih drugih europskih zemalja.

Jedan su od rijetkih izvora koji pruža hlađenje, grijanje i toplu vodu iz iste instalacije. Ne ovisi o suncu, vjetru, koristi toplinu iz podzemlja, ekološki je čist i smanjuje emisiju CO2.

Korištenje geotermalne energije najisplativije je u poljoprivrednoj stakleničkoj proizvodnji jer su takvi proizvođači veliki potrošači energije. Jedna bušotina je dostatna za grijanje 35 hektara staklenika.

Koliko bušotina ima u Hrvatskoj, postoji li opasnost od potresa, pojasnio je Mladen Škrlec, stručnjak za naftno rudarstvo.

U kojem slučaju se isplati investirati u geotermalnu energiju?

Što treba biti prvi korak poljoprivrednika u potrazi za jeftinijim energentom pitali smo sudionike online konferencije.

Moderna poljoprivredna proizvodnja ne može bez obnovljivih izvora energije, a to je ujedno i odgovor na europske zelene politike koje smo dužni provoditi, zaključili su naši gosti uz apel nadležnima da poljoprivrednicima olakšaju njihovu dostupnost.

Pogledajte video prilog:


Tagovi

OIE Bioplin Solarne elektrane Geotermalna energija Program ruralnog razvoja Enna Opskrba Ministarstvo poljoprivrede Nenad Ukropina Saša Bukovac Marijan Cenger Mladen Škrlec HEP


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner

Enna Opskrba d.o.o.

Budmanijeva ulica 1, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: info@enna-opskrba.hr web: https://www.energianaturalis.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!