Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalendar radova - kolovoz
  • 06.08.2018. 10:30

Što se radi u vrtu u kolovozu?

Zbog obilnih kiša, potrebno je veću pažnju posvetiti biljkama, ali i samom zemljištu.

Foto: Bigstockphoto/Jollier
  • 4.020
  • 253
  • 0

Ako i kolovoz bude kao srpanj - red sunca, red kiše, a prema prognozama meteorologa vrlo je vjerojatno da hoće, vlažnost zraka će biti visoka, što nikako ne pogoduje biljkama. Zato postoji mogućnost da u vrtu zbog viška vode ovog mjeseca truli i propada povrće i voće, a mogu se pojaviti i gljivične bolesti kod biljaka, što zadaje dodatne glavobolje vrtlarima.

Inače, nastavi li se kišni period, obilne kiše dovode do narušavanja izgleda vrta i strukture zemljišta. Kiše za vrlo kratko vrijeme mogu napraviti veliku štetu, odnosno mogu odnijeti prvi površinski sloj zemlje, počupati povrće i začinsko bilje, pokidati užad, žice, rasturiti sustav za navodnjavanje, nanijeti mulj, granje, šutu, što svakako uništava sav uloženi trud.

Kako isušiti zemljište?

Također, uslijed visoke koncentracije vlage u zemlji, povrće biva ugušeno, sparušeno i zbog toga propada. Zato, ukoliko se javi ovaj problem, trebali bi odvodnjavati vodu, a čim se napravi pokorica po gredicama, trebalo bi ih dublje okopati da bi višak vlage isparavao.

U ovom periodu sijecite suhe stabljike kukuruza, ali i zabodite štapove u zemlju, kako bi vlaga mogla prirodno izlaziti. Ova metoda neće pretjerano pomoći, ali u ovakvim situacijama svaka pomoć je dobrodošla. Da biste isušili zemljište pomaže i metoda ukopavanja suhog materijala, piljevine lišćara (bez hrasta i oraha), suhe slame, suhog lišća. Ovi materijali pomažu da se upije višak vode.

Branje i sjetva

Kada je riječ o klasičnim radovima, tijekom kolovoza, a posebno u prvoj polovici, trebalo bi brati papriku, rajčicu, plavi patlidžan, dinje, lubenice, krastavce, mahune, kao i korjenasto i sve drugo povrće. Grašak bi trebao već niknuti, ali može se još sijati. 

Sredinom kolovoza obavezno obavite sjetvu salate, crvenog luka, luka srebrenca, špinata, rikole, rotkvi i rotkvica, uz redovno branje dozrelog povrća.

Luk
Vrijeme za vađenje crvenog luka (Pixabay / Couleur)

Sada je vrijeme i za vađenje crvenog luka, osušite ga i ostavite na suhom i prozračnom mjestu. Vrijeme je da se vadi i krumpir, ako to još nije napravljeno. Vađenje krumpira neka vam bude prioritet, jer vrlo moguće da će on početi truliti. Ukoliko je krenuo proces truljenja, odmah ga izvadite iz zemlje, proberite i one zdrave osušite na toplom i prozračnom mjestu. Predostrožnosti radi, povrće koje izvadite držite odvojeno odnosno ne miješajte ih.

Kako čuvati povrće nakon branja?

Njega i zaštita

Tijekom kolovoza nastavlja se njega kupusnjača, a tada vodite računa o štetnim gusjenicama i puževima, koji vam mogu upropastiti prinos, jer njima pogoduje toplo i kišovito vrijeme.

Vrijeme je za ljetnu sadnju - uporaba huminske kiseline kod sadnje jagoda

Zaštitu bilja protiv gljivičnih bolesti je skoro nemoguće provoditi na klasičan način, zato tretirajte biljke domaćim sredstvima koliko god možete. Ali, oprez, korištenje bakarnih preparata je sada kontraproduktivno, a to znači da će se bakar svakodnevno ispirati kišom (ako je bude bilo) i dospijevati u zemljište.

Vinovu lozu treba zaštititi od pepelnice i botritisa, a ako je potrebno i od plamenjače.


Tagovi

Kolovoz Radovi Sjetva Berba Vađenje krompira Odvodnjavanje Njega kupusnjača Zaštita bilja


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera s bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.