Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promjene
  • 12.03.2023. 15:00

Što se događa s bumbarima koji izlijeću sve ranije?

Na sjeveru su bumbari glavni oprašivači. Kako toplije vrijeme i gubitak prirodnih travnjaka utječe na brojnost populacije i vrste?

Foto: Depositphotos/kosmos7764
  • 277
  • 31
  • 0

Rezultati istraživanja provedenog na Sveučilištu Lund u Švedskoj pokazuju da bi zbog toplije klime i izmijenjenog poljoprivrednoj pejzaža moglo doći do pada populacije i smanjenja broja vrsta bumbara. To će rezultirati smanjenim oprašivanjem.

Naime, dolaskom toplijih dana iz hibernacije se bude ženke bumbara i kreću u potragu za mjestom gdje će obaviti polaganje jajašaca. U tom poslu provedu nekoliko tjedana. Problem je što jedino ženke prezimljuju, a nagle promjene vremenskih uvjeta dovode do njihovog uginuća.

"Širom Švedske vidimo da povećane temperature zbog klimatskih promjena utječu na to kada se matice bude i izlijeću kako bi pronašle novo gnijezdo“, kaže istraživačica Maria Blasi Romero.

Više temperature i gubitak bioraznolikosti

Nova studija pokazuje da se u Švedskoj prvi let dogodi u prosjeku pet dana ranije nego prije dvadeset godina. Istraživači su koristili kolekciju Biološkog muzeja u Lundu kako bi ispitali ponašanje ženki bumbara još prije 117 godina, u različitim područjima na jugu zemlje. Ovi podaci pokazuju da se prvi let u predjelima s intenzivnim uzgojem sada događa oko četrnaest dana ranije nego prije više od jednog stoljeća. 

U Skandinaviji su važni oprašivači (Foto: Depositphotos/JGade)

Pored temperature, na opstanak bumbara utječe smanjena bioraznolikost i polja pod monokulturama. Zbog moderne poljoprivrede sve je veći gubitak livada i pašnjaka. Kukci gladuju, jer nema hrane za njih. Kako pada bioraznolikost, ne dolazi do preklapanja buđenja ovih insekata i cvjetanja ranog cvijeća.

Mjere za očuvanje

Istraživači su pratili deset vrsta bumbara koji su inače najvažniji oprašivači u Skandinaviji. Utvrdili su da se rane vrste pojavljuju još ranije, dok vrste koje se pojavljuju kasnije u sezoni nisu promijenile sezonu leta. 

Predložene su mjere koji bi usporile negativne učinke. Prije svega se to odnosi na očuvanje prirodnih pašnjaka i kasnu košnju, nakon precvjetavanja, ali i na trave pored puta. Očuvanju će pomoći uzgoj cvjetnih traka i živica od vrsta koje pogoduju oprašivačima, kao i sjetva djetelina kojima će se dopustiti da djelomično procvjetaju.


Tagovi

Oprašivači Bumbari Klimatske promjene Hibernacija Sjetva djeteline Bioraznolikost


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]