Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Od polja do stola
  • 19.01.2022. 13:30

Što nam donosi Strategija za hranu?

Kakve novitete donose nova pravila? Kako će izgledati etikete? Hoće li se upotrebljavati manje pesticida? Zašto je najviše novca otišlo na kampanje o konzumiranju mesa?

Foto: Depositphoto/accept001/Kzenon
  • 253
  • 63
  • 0

Europska komisija je predstavila Strategiju za hranu "od polja do stola" 2020. godine. Njezin je cilj postavljanje globalnih standarda za održivu proizvodnju i potrošnju hrane. EK nastoji potrošačima u Uniji osigurati zdravu, pristupačnu hranu sa što manje štetnog djelovanja na životnu sredinu i klimu.

Promjene u etiketiranju hrane

Za europske potrošače 2022. godina će biti vrlo važna, jer će u periodu koji je pred nama biti donesena četiri zakona koji će utjecati na tržište hrane.

Najviše će biti polemike o uvođenju jedinstvenih oznaka nutritivne vrijednosti na prednjoj strani ambalaže hrane označenih kao nutrition score ili Nutriscore. Njih bi do kraja godine trebala predstaviti EK.

Sva će hrana dobiti oznake s pet boja od zelene do crvene, a oznake će dobiti slova od A do E koje će potrošačima pojašnjavati je li hrana dobra za ljudsko zdravlje ili nije. Time će se olakšati kupovina hrane i smanjiti zabune oko oznaka hrane koje su do sada bile pod ingerencijom pojedinačnih država članica.

Nutri-score oznaka (Foto: M.C.Celić)

Neke države članice poduzele su ofanzivu protiv obaveznog označavanja nutritivne vrijednosti prije prijedloga Europske komisije, a Francuska, gdje je Nutriscore etablirana etiketa, podržava ovu inicijativu na razini EU.

Međutim, u Italiji se protive ovakvom obilježavanju hrane, jer postoji strah da će novi sustav izazvati štetu za tradicionalne talijanske specijalitete kao što su parmezan ili maslinovo ulje. Oni su uveli vlastitu oznaku hrane NutrInform gdje se nutritivni podaci izražavaju po porciji.

Hoće li doći do smanjenja upotrebe pesticida?

U ovoj Strategiji je predloženo smanjenje upotrebe pesticida i rizika od upotrebe za 50 posto do 2030. Ovo je zajednički cilj kojem se svaka država članica pojedinačno treba prilagoditi.

Pred nama je 2022. godina u kojoj će zaživjeti napete rasprave o upotrebi pesticida, posebno o najkontroverznijem među njima – glifosatu. Dozvola za upotrebu ovog herbicida ističe u prosincu, a još 2019. Unija je dala mišljenje.

Međunarodna agencija za istraživanje raka je 2015. navela da ovaj herbicid izaziva pojavu tumora. Jedan od glavnih proizvođača herbicida glifosata je Bayer i on negira navode o prikrivanju stvarnih učinaka na zdravlje ljudi i inzistira da ta tvar nije opasna za ljude. Zbog toga je Unija osnovala posebnu grupu za ocjenu ovog herbicida koja je izjavila da je glifosat siguran i treba dozvoliti njegovu dalju upotrebu.

Ovo je izazvalo buru negodovanja od strane javnosti, ekoloških i udruga za zaštitu potrošača. Odgovorne europske institucije se suočavaju s velikim pritiskom kemijskih kompanija i sve jačim kampanjama u kojima javnost želi zabranu upotrebe.

Prestanak subvencioniranja kampanje o mesu?

Odavno se govori o potrebi smanjenja potrošnje mesa u državama članicama, kao i proizvoda s visokim sadržajem soli. Međutim, nevjerojatan je podatak da je od 2016. do 2020. uplaćeno oko 220 milijuna eura za promociju potrošnje mesa i mliječnih proizvoda. Europska komisija i Francuska, kao predsjedavajuća zemlja, žele promijeniti način na koji se europska hrana promovira na tržištu Unije, ali i izvan nje. Francuska je najavila da želi izmijeniti pravila koja je Unija usvojila 2014. godine kako bi pomogla u ispunjavanju ciljeva Zelenog sporazuma i osigurati sredstva za kampanje koje će promovirati hranu proizvedenu na održiv način.

Promovirat će se jedenje više voća i povrća (Depositphoto/pressmaster)

Veliki dio pritužbi nevladinih organizacija odnosio se na saznanje da se EK više posvetila kampanjama za konzumaciju mesa i drugih životinjskih proizvoda, dok je manja podrška bila namjenjena promociji voća i povrća.

Također, u 2022. trebala bi na snagu stupiti mjera koja će doprinijeti smanjenju bacanja hrane. Potrebno je uskladiti pojmove 'upotreba do' i 'datum minimalne trajnosti' koji zbunjuju potrošače.


Tagovi

Strategija Etiketiranje hrane Nutriscore NutriInform


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]