Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralna područja
  • 08.09.2020. 12:00

Što najviše muči stanovnike ruralnih područja? Recite svoje mišljenje na stranicama EK

Cilj javnog savjetovanja kojega je pokrenula Europska komisija je prikupiti stavove o trenutnim prilikama i izazovima u ruralnim područjima, njihovim težnjama i radnjama potrebnim za razvoj.

Foto: Maja Celing Celić
  • 193
  • 62
  • 0

Europska komisija pokrenula je javno savjetovanje o svojoj novoj inicijativi - dugoročna vizija ruralnih područja i uloga koju ona imaju u našem društvu. Cilj je prikupiti stavove o trenutnim prilikama i izazovima u ruralnim područjima, njihovim težnjama i radnjama potrebnim za razvoj. 

A izazovi su, većina će se složiti, demografske promjene i odlazak mladih, nedovoljna povezanost s većim središtima, niske razine dohodtka kao i ograničen pristup uslugama kao što je primjerice, pokrivenost širokopojasnim internetom. 

Plan je i istražiti inovativna, uključiva i održiva rješenja u svjetlu klimatske i digitalne transformacije te krize izazvane bolešću Covid-19.

Sudjelovati mogu - svi

U ovo se online savjetovanje mogu uključiti svi zainteresirani građani EU, uključujući potrošače, poljoprivredno-prehrambeni sektor, ruralna mala i srednja poduzeća, države članice, regionalne i lokalne vlasti, poljoprivrednike, organizacije civilnog društva, ruralnu mladež, akademske građane, nevladine organizacije, lokalne akcijske skupine, ruralne mreže i drugi, a ono je otvoreno do 27. studenog 2020. 

Svoje komentare do 27. studenog možete ostaviti na ovoj poveznici. 

Naime, Komisija želi osigurati široku raspravu te poziva sve zainteresirane za budućnost ruralnih područja i njihove stanovnike da podijele svoje stavove. Potpredsjednica EK zadužena za demokraciju i demografiju, Dubravka Šuica tim je povodom izjavila: "Ruralna se područja često suočavaju s izazovima poput udaljenosti, nedostatka povezanosti i ograničenih usluga. Ali su također puna potencijala i prilika, s jedinstvenom kvalitetom života i posebnom ulogom u prijelazu na zelenu, digitalnu i održivu Europu. Sljedeće godine, na temelju ovog savjetovanja, predstavit ćemo dugoročnu viziju ruralnih područja koja će im pomoći u suočavanju s izazovima i učiniti ih atraktivnim i živima."

Budućnost je na selu! Što ruralnim područjima donosi novi ZPP?

Podsjetimo, ruralna područja čine 44 do 80% svake zemlje Europske unije i čine srce Europe. Cilj EK je kroz Zajedničku poljoprivrednu politiku osigurati njihvou vitalnost. 


Tagovi

Ruralna područja Javno savjetovanje Inicijativa Dugoročna vizija Europska komsija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]