Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Komasacija
  • 03.10.2022. 13:30

Što je uopće komasacija poljoprivrednog zemljišta?

O komasaciji pričamo već duže vrijeme, no što ona zapravo znači i na koji način se misli provesti?

Foto: Renata Prusina/arhiva AK
  • 6.717
  • 373
  • 0

Hrvatska ima veliki problem s rascjepkanim zemljištem i malim parcelama što bi trebala riješiti komasacija. 

No, što zapravo znači ta riječ? Rječnik kaže - okrupnjivanje. Jednostavno rečeno, ono je uređenje zemljišta na način da se više čestica objedini u jednu cjelinu, tzv. komasacijsku gromadu, a koja će se potom ponovno dijeliti na veće i pravilnije parcele.

Kako je pojašnjeno u Zakonu o komasaciji poljoprivrednog zemljišta, označava skup administrativnih i tehničkih postupaka kojima se zemljište na području jedne ili više katastarskih općina, rascjepkano na katastarske čestice male površine i nepravilna oblika, okrupnjava odnosno grupira u veće, osnivaju se one pravilnijeg oblika, uređuju putne i kanalske mreže te nesređeni vlasnički, drugi stvarnopravni i ostali odnosi na zemljištu.

Sve ono na što se ukazuje da treba učiniti već dugo vremena. Njezino provođenje treba omogućiti ekonomičnije iskorištavanje zemljišta uz povoljnije uvjete za poljoprivrednu proizvodnju i ruralni razvoj.

Također i izgradnju poljoprivrednih putova, vodnih građevina za melioracije te izvođenje i drugih radova na uređenju. 

Sve na hrpu pa iznova dijeliti 

Za vlasnike takvih malih parcela, ono znači da mu se za njegovo zemljište uneseno u komasacijsku gromadu dodjeljuje novo jednake vrijednosti i u što manjem broju katastarskih čestica uz odbitak vrijednosti zemljišta za opće potrebe, zajedničke potrebe naselja i sudionika komasacije.

Pritom vrijednost zemljišta koje se dodjeljuje ne može biti manja od 90 ni veća od 120 posto vrijednosti parcele koje je unio u komasacijsku gromadu.

Prilikom diobe, kaže Zakon, nastojat će se svakom sudioniku koji je ostvario pravo na zemljište dodijeliti što više okrupnjeno i grupirano, u što prikladnijem obliku za iskorištavanje, s osiguranim pristupom. 

Ne smije mu se bez njegove privole dodijeliti ono na takvu položaju koje bi uvjetovalo preuređivanje čiji bi troškovi povećali nerazmjer između vrijednosti zemljišta. Nastojati se treba da se zemljišta članova obiteljskog kućanstva i obitelji dodjeljuju jedno uz drugo, a komasirana stanovnika susjednih katastarskih općina rasporede na vanjskom, odnosno rubnom dijelu komasacijske gromade bliže njihovim naseljima u kojima imaju prebivalište. 

Zakon kaže i da treba usvojiti prijedloge svih sudionika. 

Trebat ćemo i psihologe 

Već ovaj osnovni dio njena značenja, objašnjava zašto nam je dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić rekao da u proces komasacije treba uključiti pravnike, geodete, ali i psihologe. Riječ je o iznimno zahtjevnom postupku koji nam slijedi. 

Naime, i znanstvene ustanove bile su uključene i dale svoja razmišljanja i stajališta po pitanju izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, dijelu koji se odnosi na koncesiju i komasaciju. S tim da je, podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede donijelo program i sredstva za 18.000 hektara na kojemu kroz određeno vrijeme treba provesti komasaciju. 

Za komasaciju 300 milijuna kuna - što će uključivati njezina provedba?

I dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu prof.dr.sc. Ivica Kisić, ukazao je da je jedan od gorućih problema hrvatskog agrara usitnjenost i da se na malim usitnjenim parcelama ne može graditi visoko intenzivna poljoprivreda sa zastarjelom tehnologijom i mehanizacijom.

No, dodao je, moramo znati što želimo postići s tom komasacijom, kakva nam je strategija razvoja poljoprivrede u budućnosti. Tko će gospodariti na tim okrupnjenim površinama, koje kulture uzgajati, kome to prodati. 

Ne zaboraviti i na napušteno privatno zemljište 

Upozorio je i da kada se govori o komasaciji nekako se uvijek stavi znak jednakosti prema državnom poljoprivrednom zemljištu. Mišljenja je da bi puno više trebalo poraditi i na okrupnjivanju privatnog napuštenog poljoprivrednog zemljišta.

Nama, dakle, slijedi postupak njezina provođenja. Postupka koji je poznat više od 200 godina, koliko i pričamo o njemu.

Koliko je kompleksan postupak u pitanju, pročitajte i u Zakonu o komasaciji poljoprivrednog zemljišta u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Komasacija Zakon o komasaciji Okrupnjavanje zemljišta


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]