Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Komasacija
  • 22.12.2021. 08:30

Što donosi Zakon o komasaciji poljoprivrednog zemljišta vrijednoj 250 milijuna kuna?

Prijedlog Zakona je u javnom savjetovanju, a krajni cilj je staviti u funkciju poljoprivredno zemljište koje se zbog rascjepkanosti i malih površina otežano koristi ili nije uopće u funkciji.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
  • 5.255
  • 421
  • 2

Prijedlog Zakona o komasaciji poljoprivrednog zemljišta pušten je u javno savjetovanje. 

Kako pojašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede, ovom mjerom planira se provesti komasaciju na 18.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, a u što će biti uloženo 250 milijuna kuna.

Prijedlogom Zakona, navode, smanjene su administrativne zapreka kako bi se omogućila provedivost te ubrzali postupci komasacije, stavilo u funkciju poljoprivredno zemljište koje se zbog rascjepkanosti i malih površina otežano koristi ili nije uopće u funkciji poljoprivredne proizvodnje, kako bi se povećala produktivnost i stvoriti dodana vrijednost proizvodnje te bolje i učinkovitije korištenje poljoprivrednog zemljišta.

U Nacrtu između ostalog stoji da se komasacijom stvaraju povoljniji uvjeti za razvoj poljoprivredne proizvodnje, osnivanjem većih i pravilnijih katastarskih čestica, izgradnjom poljoprivrednih putova, vodnih građevina za melioracije te izvođenjem i drugih radova na uređenju zemljišta namijenjenog poljoprivredi, pri čemu se posvećuje dužna pažnja očuvanju obilježja krajobraza.

Provodi se tako da se sudioniku komasacije za njegovo zemljište uneseno u komasacijsku gromadu koje je po površini veće od granične površine komasacije, iz komasacijske gromade dodjeljuje novo zemljište jednake vrijednosti i u što manjem broju katastarskih čestica, uz odbitak vrijednosti zemljišta za opće potrebe, zajedničke potrebe naselja i sudionika komasacije.

Iznimno, vrijednost zemljišta koje se sudioniku dodjeljuje, ne može biti manja od 90 posto niti veća od 120 posto od vrijednosti zemljišta koje je unio u komasacijsku gromadu.

Ako se u postupku komasacije radi osiguravanja zemljišta za opće potrebe te zemljišta za zajedničke potrebe smanji ukupna površina poljoprivrednog zemljišta, uvažavajući i njegovu vrijednost odnosno vrijednost komasacijske gromade, svakom sudioniku dodijelit će se razmjerno manja površina zemljišta od unijete.

Komasacija se može pokrenuti ako:

  • se zbog rascjepkanosti i nepravilnog oblika zemljište ne može svrhovito obrađivati
  • se zbog postojećih stvarnopravnih odnosa ili zbog velike rascjepkanosti zemljišta ne može organizirati proizvodnja koja osigurava svrhovitost uloženih sredstava na području na kojem se izgrađuju ili su već izgrađene vodne građevine za melioracije ili
  • izgradnja nove prometne infrastrukture ili drugih infrastrukturnih građevina, kao i uređenje većih vodotoka, izaziva ili će izazvati daljnje usitnjavanje postojećih katastarskih čestica i poremećaj putne i kanalske mreže.

Ako se komasacija predlaže zbog izgradnje vodnih građevina za melioracije, može se pokrenuti ako su među ostalim uvjetima ispunjeni i uvjeti za izgradnju tih sustava propisani posebnim zakonima.

Neće se pokrenuti ako:

  • se utvrdi da bi se provođenjem komasacije mogli pogoršati uvjeti za poljoprivrednu proizvodnju vlasniku zemljišta na području na kojem se planira komasacija ili
  • nisu osigurane propisane mjere zaštite tla, bioraznolikosti i krajobrazne raznolikosti.

Cjeloviti prijedlog Zakona o o komasaciji poljoprivrednog zemljišta pročitajte ovdje

Nacrt Zakona predviđa i novčane kazne od 15.000 do 50.000 kuna kojom će se kazniti za prekršaj pravna osoba koja ometa uvođenje sudionika komasacije u posjed zemljišta koja su im dodijeljena. Za prekršaj će se kazniti i odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom od 5.000 do 12.000 kuna, ali i fizička osoba s kaznom od 5.000 do 10.000 kuna. 

Inače, u Povjerenstvu za izradu Zakona o komasaciji poljoprivrednog zemljišta sudjeluju predstavnici zagrebačkog Pravnog fakulteta, Agronomskog fakulteta i Geodetskog fakulteta te Državne geodetske uprave, Ministarstva pravosuđa i uprave i Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Savjetovanje je otvoreno do 5. siječnja 2022.


Tagovi

Zakon o komasaciji poljoprivrednog zemljišta Komasacija Okrupnjivanje zemljišta Javno savjetovanje Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]